V-selfie voor meer vrouwen bij Defensie

Aan de inzet van deze dames zal het niet liggen: zij draaien hun hand niet om voor een 'stormbaantje' meer of minder. Ze zien zelfs nog even tijd om zichzelf tijdens de klim te laten portretteren en terwijl zij met hun vrije hand het V-teken vormen. 'Waarom' zult u zich afvragen? Simpel, Defensie ziet graag dat meer vrouwen kiezen voor een carrière bij de krijgsmacht. Vrouwen zijn immers, net zo goed als mannen, onmisbaar voor de krijgsmacht. De social media campagne waar deze dames aan meewerken wil dit gevoel dan ook uitdragen. Door een selfie, voorzien van de hashtag #vrouwenbijdefensie, te maken terwijl het V-teken wordt gemaakt, onderstrepen deelnemers het belang van vrouwen bij de krijgsmacht.

Libiërs in schoolbanken op marineschip

Het 166 meter lange amfibische transportschip Zr. Ms. Rotterdam fungeert zo’n 150 kilometer uit de Libische kust als ‘drijvende school’. 18 Britse, Duitse en Griekse instructeurs brengen Libische cursisten (Libisch kustwacht- en marinepersoneel voor EU-operatie Sophia) in 2 maanden een aantal beginselen van het (militaire) scheepvaartvak bij. Op het lesprogramma staan zaken als brandbestrijding op het water en boardingoperaties, oftewel het aan boord gaan van schepen om deze te controleren.

Militaire noodhulp op Haïti ten einde

Water, hygiëneboxen, bouwmaterialen, rijst, dekens, tentzeilen…. De afgelopen 2,5 week brachten de marineschepen Zr. Ms. Holland en Zr. Ms. Pelikaan 450 ton hulpgoederen aan land op het door orkaan Matthew getroffen Haïti. Het patrouilleschip Holland en het ondersteuningsvaartuig Pelikaan brachten de spullen naar plekken die over land onbereikbaar waren. De hulp moest het menselijk leed verlichten en een goede basis leggen voor andere hulpverleningsorganisaties. Inmiddels hebben andere partijen het stokje overgenomen en zijn de Nederlandse schepen weer onderweg naar Curaçao om zich op hun andere hoofdtaken, zoals drugsbestrijdingsoperaties te richten.

Heerlijk slecht weer

Regen, gure wind en barre omstandigheden. Voor 250 mariniers is het precies wat ze voor ogen hadden toen ze de reis naar het Schotse Garelochhead boekten. Het ‘slechte’ weer speelt hun plannen keurig in de kaart; de mariniers zitten namelijk midden in een 5 weken durende bergtraining. Afzien is het devies, omdat mariniers overal ter wereld, onder alle weersomstandigheden en op elk terrein moeten kunnen opereren. Met een agenda vol navigatie-oefeningen, verplaatsingen, bergmarsen en oefengevechten kunnen de zeesoldaten hun lol op.

Vliegen in het donker

Voor nachtelijke operaties zijn de jachtvliegers goed uitgerust. Zo dragen ze nachtkijkers om in donker goed te zien. Het nadeel van zulke ‘brillen’ is dat de vlieger door 2 kokertjes kijkt. En dat vergt veel oefening. Nu de dagen weer korter en de luchten weer donkerder worden, zijn de trainingsomstandigheden voor de F-16-vliegers ideaal. Inzet van de jachtvliegtuigen gebeurt immers vaak bij duisternis. Om vliegers optimaal voor te bereiden op hun taak, wordt op vliegbases Volkel en Leeuwarden de komende weken dan ook 's avonds gevlogen.

Schaakoorlog

Ook dit jaar weer neemt een schaakteam van Defensie (burgers en militairen) het op tegen ‘Het Binnenhof’ om de daarvoor in het leven geroepen wisseltrofee te veroveren. Deze trofee is nu veilig in handen van Defensie, maar moet op maandagavond 16 januari wel weer verdedigd worden. Gelijkwaardige teams van maximaal 15 spelers nemen het dan tegen elkaar op. Bent u schaker (sterkte maakt niet uit) en durft u  het aan, meldt u dan bij: jansmit.wijchen@planet.nl.  De speellocatie is het Plein Kalvermarkt Complex in Den Haag.

Oudste KNIL-veteraan (101) in Bronbeek overleden

De oudste bewoner van het Koninklijk Tehuis voor Oud Militairen en Museum Bronbeek is niet meer. Adjudant-onderofficier b.d. Cornelis Willem Ottevanger is donderdag 3 november op 101-jarige leeftijd overleden. Hij behoorde tot de laatste generatie van oud-militairen van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL). Ottevanger werd op 13 augustus 1915 geboren in Tjimahi op Java en tekende in 1934 voor het KNIL. Tijdens de Japanse bezetting van Nederlands-Indië 1942-’45 was hij korte tijd krijgsgevangene op Celebes. Na de Japanse capitulatie meldde Ottevanger zich weer voor de dienst. Na zijn KNIL-periode vervolgde hij zijn militaire loopbaan bij de Koninklijk Landmacht tot zijn eervol ontslag in 1957. Ottevanger woonde, met een onderbreking van 3 jaar, sinds 2002 in Bronbeek.