Tekst Leo de Rooij
Foto Erik Morren | Luchtfoto Drone: Dennis Knuist | Video: Paris Hidden

Medic Airbase trekt veel bekijks

“Mama, is dit waar ze zieke soldaten beter maken?” Dat bezoekers aan het Nationaal Militair Museum als bonus een rondleiding krijgen door het oefenende militair veldhospitaal blijkt een gouden greep. In grote groepen krijgen jong en oud de gelegenheid een kijkje te nemen bij de geneeskundige verzorging van de krijgsmacht. Werken aan je naamsbekendheid en tegelijkertijd oefenen, dat maakt deze Medic Airbase een niet alledaagse training.

“In dit mobiele hospitaal levert 400 Geneeskundig Bataljon hoogwaardige geneeskundige zorg aan de krijgsmacht”, vertelt majoor Vincent Commandeur, commandant 420 Hospitaalcompagnie, aan zijn publiek. Dat bestaat uit circa 30 nieuwsgierige museum-gangers die zich hebben verzameld bij de ingang van het met rode kruizen getooide tentencomplex, dat is opgebouwd in de 'achtertuin'  van het museum. “Eerste hulp, een operatiekamer, intensive care, laboratorium, röntgenafdeling, mortuarium, het is allemaal te vinden in dit zogenaamd role-2 veldhospitaal”, somt Commandeur op. En de bezoekers krijgen - in afwachting van de aanvoer van patiënten - de kans alles van dichtbij te zien, fotograferen en inspecteren. “Kijk eens, dezelfde apparatuur als waar ons moeder aan ligt in het ziekenhuis”, constateert een familie uit Veldhoven opgetogen. 

Operationeel gereed

“Dit is een van onze opwerkoefeningen om het personeel in 2017 operationeel gereed te hebben”, stelt commandant Commandeur. “Voor deze Medic Airbase zijn we hier met 100-130 mannen en vrouwen actief: verpleegkundig personeel van 420 en 421 Hospitaalcompagnie, maar ook reservisten, militaire artsen en chirurgen uit civiele ziekenhuizen. We testen het hele modulaire systeem vanaf de binnenkomst van de patiënt (Lotus-slachtoffers met diverse letsels) en trainen alle mogelijke geneeskundige handelingen in een veelheid van scenario's.” Zodat niet alleen de patiënten, maar ook het geneeskundig personeel beter wordt!

Warme lichamen

Op de Spoedeisende Hulp (SEH) trainen ze zowel met als zonder patiënten. “Maar mét is natuurlijk veel leuker. Wij werken het liefst met warme lichamen”, stelt sergeant-majoor Robert, modulecommandant SEH. Wat ze dan precies trainen, als er geen echte bloedingen zijn en ze niet kunnen snijden in mensen? “De samenwerking met de artsen of specialisten waar je niet dagelijks mee werkt. Hoe ga je met elkaar om, welke procedures volg je? Al klinkt dat ingewikkelder dan het is, want de processen liggen voor 99% vast. We werken volgens internationaal protocol, en dat is overal bijna eender. Maar het gaat om die resterende 1%, die scherp je tijdens dit soort oefeningen aan!”