Tekst Patrick Regan
Foto soldaat-1 Gregory Fréni

'Bizar om mijn bewegingen digitaal terug te zien'

De Luchtmobiele Brigade maakte afgelopen woensdag voor het eerst kennis met de nieuwste opleidings- en trainingstool van de landmacht, de Small Unit Immersive Trainer (SUIT). Zodra zij het tenue vol sensoren aantrekken en de geavanceerde bril opzetten, stappen de militairen met hun persoonlijk wapen een andere wereld binnen. Met dit Virtual reality-systeem trainen ze makkelijk hun skills en drills op alle denkbare locaties zonder gebruik van munitie. Jongste Defensiekrant-redacteur Patrick Regan probeerde het zelf uit.

Een tiental palen met sensoren markeert in Schaarsbergen het virtuele speelveld in hangaar 2. Als ik de ruimte binnenloop, bewegen soldaat-1 Jessy van der Wal en korporaal Willem Stienen zich over een lege vloer. “Get on your knees”, schreeuwt één van hen. Voor mij lijkt het een open, kale ruimte, maar door hun bril zien de militairen een Afghaanse quala of een westers gebouw.

Soldaat-1 Jessy van der Wal en korporaal Willem Stienen kalibreren het systeem.

Levensecht

Even later krijg ik het pak aan. Ik inspecteer mijn digitale handen alsof ik deze lichaamsdelen nooit eerder zag. Ook als ik naar beneden kijk en mijn benen voor het eerst aanschouw, voelt het apart. Mijn spijkerbroek is veranderd in een vlekkenbroek en aan mijn voeten zitten een paar zwarte kisten.

Buig ik mijn knie, draai ik mijn hand of strek ik mijn arm; mijn digitale ik doet hetzelfde. Bizar! En dat voelt als vanzelfsprekend. Mijn brein lijkt te accepteren dat ik dit écht ben. Als ik een wapen in handen krijg, voelt het niet meer dan normaal dat te richten en exact die beweging digitaal terug te zien.

In deze virtuele wereld trainen militairen straks hun procedures. Soldaat Jessy van der Wal testte het systeem de afgelopen dagen uitvoerig. Stak hij daar iets van op? “De handelingen zijn dezelfde als in het echt. Hoe ik en mijn buddy door een huis bewegen, kun je dus goed oefenen. Als hij de deur opent, waar sta ik dan en waarop richt ik mijn wapen?”

Tijdens het scenario kijken instructeurs mee op een groot scherm. Per deelnemer zien ze hoe hij loopt, waar hij kijkt en waarop hij zijn wapen richt. Maakt de militair een fout - scant hij bijvoorbeeld een ruimte niet volledig - dan markeert men dat punt. Na de oefening volgt een nabespreking waarbij de deelnemer zichzelf terugziet.

Vertegenwoordigers van alle luchtmobiele bataljons komen langs en proberen het systeem. Zij zijn tenslotte de mensen die het in de toekomst gaan gebruiken.

Als alle systemen zijn gekalibreerd, vertelt techneut Thijs, die het scenario programmeert, mij en mijn buddy naar een virtuele blauwe punt te lopen. De witte omgeving verandert in een hal met een deur naar de volgende ruimte. Ik loop er naartoe en zonder na te denken, pak ik de deurklink en duw hem naar beneden. De deur opent zich.

De ruimtes doorlopen gaat vrij soepel. Al merk ik dat de militairen dit volgens een vaste procedure aanpakken, anders dan ik nu doe. Na 5 minuten kamers afgaan, terroristen uitschakelen en gijzelaars bevrijden is het scenario voorbij. Als de digitale wereld om mij heen afbreekt en ik me weer in de echte begeef, is het toch even wennen.

Commando’s

Defensie ontwikkelde SUIT de afgelopen 7 jaar samen met het Nederlandse bedrijf RE-LION.  2 systemen zijn aangekocht. Het eerste komt in april 2017 en in oktober volgt het tweede. Omdat het mobiele systeem in iedere grote ruimte gebruikt kan worden en in een uur op te zetten is, kan het tussen de verschillende eenheden rouleren. Eerst bij het Korps Commandotroepen en de Bijzondere Bijstandseenheid, maar later ook bij de infanterie-eenheden van de landmacht. Het Simulatie Centrum Landoptreden blijft samen met RE-LION de komende jaren innoveren en zoeken naar nieuwe toepassingen.

De jongste verslaggever van de defensiekrant in volledige SUIT-uitrusting.