04

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 18

Hondenbaan

Hondenbiatlon topsport voor viervoeters en geleiders

Niet het geronk van Pilatus PC-7-lesvliegtuigen, maar geblaf domineerde vorige week woensdag vliegbasis Woensdrecht. Zo’n 110 hondengeleiderkoppels namen deel aan de 25e internationale hondenbiatlon. Een jubileumeditie die zich met zijn 25 hindernissen en afstand van 12 kilometer ontpopte tot een uitputtingsslag voor hond en geleider.

Tekst: Ingmar Kooman
Foto’s: sergeant Sjoerd Hilckmann
Video: Jeroen van Dijk, Peter van de Ree, Vincent Smit, Karel Polack (montage)

Luchtmachtkampioen

Voor sergeant-majoor Twan Hulsen kent de hondenbiatlon geen geheimen. Hij was er alle edities bij in Woensdrecht. Zelfs zijn uitzendingen wist de oud-luchtmachtkampioen om zijn jaarlijkse viervoetersuitje heen te plannen. De 25e keer Woensdrecht is voor Twan een extra bijzondere: dit is het laatste luchtmachtoptreden van zijn diensthond Doerak. Na 6 jaar trouwe dienst mag de nog altijd ijzersterke bewakingshond met pensioen. Bekijk onderaan dit artikel een video van dit duo.

Hond sjouwen

Ze moeten rennen, springen en tijgeren, maar weinig stelt de band tussen baas en beest zo op de proef als de discipline ‘hond sjouwen’. Het duo legt 50 meter af op 2 benen. Sommige diensthonden belonen hun 'lift' met opgetrokken mondhoeken of een hap naar de geleider.

Heer en meester

Behalve bewakingshonden doen ook speurhonden mee aan de biatlon. Zij hebben hun eigen klassement. Het Belgisch militair team was op alle fronten heer en meester. Johan Wouters prolongeerde met Luna zijn titel bij de bewakingshonden. Ian Dierckx en Ika waren de snelste speurders. Samen met Jérôme Déréfat en Heiko schreven ze ook de teamwedstrijd op hun naam.

Hondencollega's

De internationale hondenbiatlon is al jaren een begrip. En menig hondenkoppel blokkeert zijn agenda voor het jaarlijkse treffen op Woensdrecht. Nederlandse luchtmachtmilitairen en Nederlandse politieagenten kruisen de degens met hondencollega’s uit 7 andere landen, variërend van België en Denemarken tot Letland en Zwitserland.

Hond op afstandsbediening

Het einde van deze ‘hondenbaan’ is nog lang niet in zicht. De meeste proeven voeren hond en geleider samen uit. Soms moet de geleider zijn hond alleen over een hindernis sturen. Een hond op afstandsbediening dus.

Erop en erover

Met 25 hindernissen en 12 kilometer lengte over de weg en door bos is de biatlon een aanslag op het gestel. Om blessures bij hond en geleider zoveel mogelijk te voorkomen, zijn de zwaarste proeven aan het begin van het parcours.

Natte hond

Dat een hond snel kan rennen is duidelijk. Maar de dieren moeten ook een aardige zwemconditie hebben. Meerdere keren moeten ze een sloot, vijver of waterbak trotseren.

Spieren en tanden

“Als 30 kilo spieren en tanden met zo’n 30, 40 kilometer per uur in het pak klapt, ja dat voel je wel even”, vertelt pakwerker korporaal Bennie Coenen. “Voor de honden is dit echt topsport.” 

Diep gaan

Zomerse temperaturen en zware inspanning brengen mens en dier aan de kook. Een lekkere douche helpt in de meeste gevallen. Maar dierenarts Stan Huijsmans is in de buurt wanneer de dieren echt te diep zijn gegaan. “Deze honden weten niet van ophouden. Ze zijn zo getraind.”

Bekijk hier de video van sergeant-majoor Twan Hulsen en bewakingshond Doerak.