Zwoegen en zweten op Aruba

Amerikaanse en Nederlandse mariniers hebben zich op Aruba in het zweet gewerkt. De Yanks bekwaamden zich onder meer in diverse maritieme operaties. De keuze voor Aruba kwam niet uit de lucht vallen. Het eiland is rijk aan stranden waar landingen uitgevoerd kunnen worden en heeft diverse locaties voor het beoefenen van duikoperaties. Er waren genoeg schepen om boardings op volle zee mee uit te voeren. De Nederlandse mariniers trainen en ondersteunen hun Amerikaanse collega's met onder meer vaar- en voertuigen.

Traditioneel recept is succes

Voor een groots opgezet evenement als de Wereldhavendagen in Rotterdam hanteert het maritieme krijgsbedrijf een traditioneel recept. Men neme operationele grijze schepen en voegt daaraan een fiks aantal zeesoldaten en hun materieel toe. Vervolgens breng je het geheel op smaak met een combinatie van een ronkende NH90-boordhelikopter en de muzikale klanken van onder meer de Steelband van het Korps Mariniers. En voilà: een specialiteit die er bij het grote publiek (380.000 bezoekers) in gaat als zoete koek. Het nieuwe dessert dit jaar was onderzeeboot Zr. Ms. Zeeleeuw, die na drie jaar onderhoud en renovatie aan een opwerktrajact is begonnen.  

Brullende motoren en ratelende rupsbanden

Ruim 10.000 mensen bezochten de eerste, uitverkochte editie van het TankEvent bij het Nationaal Militair Museum (NMM) in Soesterberg. Vanaf zonovergoten tribunes genoten ze van de tankshow in de Arena bij het NMM. Hier vertoonden meer dan 30 tanks en pantservoertuigen uit binnen- en buitenland hun kunsten.

Nieuwe 'legercampus' opent deuren

De Nederlandse Defensie Academie heeft sinds 1 september een nieuwe campus op de Trip van Zoudtlandtkazerne in Breda. Het terrein biedt plaats aan een nieuwe woontoren, het Instituut Defensie Leergangen, het TalenCentrum Defensie en het ExpertiseCentrum Leiderschap Defensie. Officieren gaan hier hoger loopbaanonderwijs volgen en ontwikkelen hun leiderschapskwaliteiten en taalvaardigheid.

Veteranen geëerd

De Nederlandse Indiëgangers bedanken voor hun inzet, daar draaide het op 3 september om. Ook dit jaar werd de herdenking bij het Nationaal Indië-monument 1945-1962 in Roermond goed bezocht. Bij het gedenkteken werden de meer dan 6.200 Nederlandse militairen herdacht die zijn omgekomen in het voormalig Nederlands-Indië of in Nieuw-Guinea tussen 1945 en 1962. De herdenking vindt sinds 2010 jaarlijks op de eerste zaterdag van september plaats.