Tekst Patrick Regan

Militaire belevenissen als leermiddel

Het defilé passeerde, oude kameraden vielen elkaar in de armen en het Nederlandse volk bedankte de veteranen voor hun inzet. De 12e editie van de Veteranendag in Den Haag afgelopen zaterdag was met 95.000 bezoekers een succes. Toch staat de Defensiekrant nog even stil bij een aantal veteranen. Namelijk bij de 5 hoofdpersonen van ‘Op Missie, Deel 2’. Veteranendocenten gebruiken de 16.000 exemplaren van dit stripboek om tijdens gastlessen jongeren beter te bereiken.

Verboden gebied

Het verhaal van (toen nog majoor) Ernst Schot speelt zich af in Eritrea, waar een VN-vredesmacht een gedemilitariseerd grensgebied bewaakt. De marinier krijgt opdracht samen met de Canadezen een verboden regio binnen te gaan, maar Eritreeërs houden de groep tegen. “Wat mijn verhaal denk ik laat zien, is dat je als militair soms tegen moeilijke beslissingen aanloopt. We hadden gewoon kunnen doorzetten, volgens het mandaat mocht dat. Maar dan liepen we het risico de relatie met de lokale politiek overboord te gooien.”

Tekenaar: Floor de Goede

Onder water ongezien

Henk-Jan Kuin is in 1999 commandant van Hr.Ms. Dolfijn als hij naar de wateren rond voormalig Joegoslavië wordt gestuurd. Daar zal de onderzeeër eventuele eenheden van Servië en Montenegro uitschakelen. Dat verhaal vertelt hij in ‘Op Missie’. Bij de productie daarvan is de kapitein-luitenant ter zee vooral onder de indruk van tekenaar Marcel Ruijters. “Hij heeft de sfeer aan boord heel goed gevangen.” Dat terwijl Ruijters nooit voet aan boord van een onderzeeër zette. “Ik heb geprobeerd dat te regelen maar toen ik dat vertelde, trok hij wit weg.”

Tekenaar: Marcel Ruijters

Koopvaardijveteraan

De negentienjarige Willem Rietma heeft in 1940 net zijn stuurmansdiploma behaald als hij hoort van de Duitse inval in Nederland. Als opvarende van een koopvaardijschip vaart hij de daaropvolgende 5 jaar in dienst van de Engelse oorlogsvloot. Pas als de oorlog ten einde komt, keert hij terug naar huis. Over dat verhaal, en over lang van huis zijn in een vreemd land, vertelt de veteraan.

Tekenaar: Dace Sietina

Hulp bij aardbeving

Het NAVO-veldhospitaal in Pakistan: een hulppost om slachtoffers van de aardbeving in oktober 2005 te behandelen. Antoinette van de Ven is de commandant van het hospitaal, waar per dag tussen de 150 en 180 mensen worden behandeld. Soms wegens gebrek aan ruimte noodgedwongen in de open lucht. Zelf helpt de commandant ook zo veel mogelijk mee. Als ze bij de geboorte van een kind assisteert bijvoorbeeld. Het meest frustrerende aan zo’n missie? “Je kunt niet iedereen redden.”

Tekenaar: Rob van Barneveld 

Belangrijk bezoek

Van november 2014 tot maart 2015 is kapitein Dennis Stoppelenburg de public affairs officer in Mali. Hij maakt er raketaanvallen en opstootjes met de lokale bevolking mee, maar ook het bezoek van minister-president Mark Rutte (codenaam Metropool) en Koning Willem-Alexander (codenaam Audi). Die veelzijdigheid tijdens een uitzending wil de kapitein met zijn verhaal laten zien. Ook het contact met het thuisfront komt ruimschoots aan bod. “Daar merkte ik in Mali echt een heel groot verschil met Afghanistan. Waar ik toen met 10 man in de rij stond om naar huis te bellen, had ik nu 24/7 toegang tot sociale media. Thuis bleef natuurlijk heel ver weg, maar werd zo wel heel erg tastbaar.”

Tekenaar: Emma Ringelding