02

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 13

Oma wil nog een keer

Tekst André Twigt

80-jarige springt parachute met commando’s

Het gebeurt zelden dat de Defensie Paraschool een wildvreemde burger in tandem neemt. Maar voor Jeanette van der Holst maakte de autoriteit op het gebied van het betere militaire 'springwerk' een uitzondering. “Het was fantastisch! Ik wil nog wel een keer”, zei de 80-jarige na afloop.

Het idee de oud-verpleegkundige een parasprong aan te bieden, ontstond na het bekijken van een filmpje op Facebook. Hierin tokkelt de bijzonder vieve waaghals tijdens de Landmachtdagen van de Nieuwe Kerk in Delft. Voor de Paraschool in Breda was deze vrij uitzonderlijke daad aanleiding haar militaire ervaring een vervolg te geven.   

Gelijktijdig met de krasse tachtiger stapte ook RTL Late Night presentator Humberto Tan in het vliegtuig. Beiden hadden de tijd van hun leven toen ze vanaf 4 kilometer naar beneden suisden. ‘s Avonds vertelde Van der Holst bij Humberto op tv over haar avontuur. Het mooiste vond ze het moment toen de parachute opende. “Joepie! Zo naar boven en toen dat gezweef naar beneden. Zo mooi”, kraaide ze.

De sprong werd uitgevoerd door tandemmasters van het Korps Commandotroepen. De operators beoefenen het springen met een passagier om specialistisch personeel op plekken af te zetten die alleen per valscherm te bereiken zijn. Denk hierbij aan medici of tolken.

Filmpje van de sprong

https://www.youtube.com/watch?v=jYqCDfm2lTo