Van Amstel bomvol vluchtelingen

441 migranten zijn de afgelopen week door Zr. Ms. Van Amstel van 2 zinkende schepen op de Middellandse Zee gered. Dinsdag pikte het multipurposefregat de eerste 191 vluchtelingen op. Een dag later kreeg de bemanning opdracht nog eens 244 mensen bij Kreta te redden.

Omdat de migranten op het helikopterdek bivakkeren, is de boordhelikopter niet in gebruik. Als alternatief heeft de Van Amstel een drone mee. Wordt het schip naar een locatie gestuurd dan verzorgt die vliegende camera vanuit de lucht een eerste verkenning. Vervolgens brengt de RHIB de eventuele migranten in nood over naar de Van Amstel.

Meisje geboren

36°38’11N 014°37’45E; de plek net onder Sicilië waar het meisje Gelila is geboren. Volgens haar Eritrese moeder, die hoogzwanger van één van de bootjes werd gehaald, betekent haar naam ‘from the ocean’. Al is het kindje fragiel, moeder en dochter maken het goed. Alle migranten zijn vanochtend in Trapani, West-Sicilië, afgezet.

Militair in nieuw jasje

45.400 kledingpaketten, 22.500 helmen en een nieuw camouflagepatroon; Defensie investeert in nieuwe kleding en dat is hard nodig.

De bestaande helmen stammen bijvoorbeeld uit de jaren ’90. Ze zijn daardoor niet berekend op moderne uitrusting als hoofdtelefoons, nachtkijkers en ballistische brillen. Hierdoor laten de pasvorm en het comfort te wensen over. In 2022 moet de metamorfose compleet zijn.

Bijzonder bliksembezoek

De 3 weken die de F-35 in Nederland door bracht, zijn zeker niet ongemerkt voorbij gegaan. De belevingsvluchten om omwonenden van vliegbases kennis te laten maken met het geluid en een rondvlucht voor de rest van Nederland, brachten duizenden mensen op de been.

De 280.000 bezoekers van de Luchtmachtdagen kregen zelfs een gesimuleerde aanval op vliegbasis Leeuwarden te zien. Op 14 juni vertrokken de 2 F-35’s, onder begeleiding van 2 KDC-10-transportvliegtuigen weer richting de VS.

Het 4e domein

Land, water, lucht en… het internet? Cyber is sinds deze week het 4e operationele domein van de NAVO. Het digitale domein valt daarmee onder de collectieve NAVO-verdediging.

Nederland maakte zich hiervoor al langer hard. Minister Hennis: “Cyberattacks zijn helaas aan de orde van de dag en de NAVO moet zich aanpassen aan nieuwe dreigingen”. De Chinese hack van het Duits-Nederlands Defensiebedrijf Rheinmetall, benadrukte dit afgelopen week maar weer eens. Volgens onderzoekers van Fox-IT is daarbij vrijwel zeker technische informatie ontfutseld. Het besluit wordt tijdens de NAVO-top in Warschau op 8 en 9 juli bekrachtigd.