Tekst Jack Oosthoek

‘Nu moeten we het vuurtje verder opstoken’

Nog meer erkenning en nog meer waardering voor veteranen. Dat is de vurige wens van de Brabantse zakenman Jasper Schoenmakers. Daarom heeft hij de stichting Onbekende Helden opgericht en liet hij een speciale app ontwikkelen, de eerste in zijn soort. Waarom trekt iemand die nooit diende zich het lot van de veteranen aan? 

De app, gemaakt door een commercieel ICT-bedrijf, informeert veteranen over kortings- en voordeelregeling bij kledingbedrijven, makelaars, verzekeringsmaatschappijen, restaurants, et cetera. Ook staan er voor hen mogelijk interessante vacatures op, bijvoorbeeld voor monteurs.

De applicatie is binnenkort voor zowel iOS als Android te downloaden. Ook krijgt hij een plek op de website van het Veteraneninstituut en van de stichting Onbekende Helden. “Helden, omdat veteranen als militair geleerd hebben om dóór te gaan waar anderen vanwege de risico’s stoppen,” aldus Schoenmakers. 

Verplicht beleid

De Brabander bedacht zijn plan naar aanleiding van zijn ervaringen in de Verenigde Staten, waar hij veel zaken doet. Daar is elke onderneming verplicht om beleid voor oud-militairen te voeren, lees: ze in dienst te nemen. Een ideologie die Schoenmakers aanspreekt. In elk geval voelt hij zich erdoor gestimuleerd om het Amerikaanse beleid in het Nederlandse bedrijfsleven ingevoerd te krijgen. Elke onderneming met een maatschappelijke functie zou dit moeten hebben, vindt de eigenaar van K10 Working Dogs, leverancier van bewakings-, anti-drugs en anti-explosievenhonden.

Dat er in het Nederlandse bedrijfsleven geen veteranenbeleid is, schrijft de 44-jarige ondernemer toe aan onwetendheid en aan onze cultuur. “Wij zijn trots op het Nederlands voetbalelftal, maar minder op onze veteranen. In de VS en ook in Groot-Brittannië ligt dit duidelijk anders, waarschijnlijk omdat hun leger veel groter is. Bijna elke familie heeft wel iemand die daarin dient of gediend heeft. Een rol speelt ook dat de Amerikaanse en Britse krijgsmacht vaker aan oorlogen hebben meegedaan en het patriottisme in die landen groter is dan in Nederland.”

'Wij zijn trots op het Nederlands voetbalelftal, minder op onze veteranen'

Wat is een veteraan?

Volgens de stichting Onbekende Helden is een veteraan een (oud)-militair die in oorlogsomstandigheden heeft gediend en/of aan één of meer vredesoperaties heeft meegedaan. Of hij daarbij deel heeft uitgemaakt van een detachement of individueel op uitzending was, maakt niet uit.

Korting geven

Om te weten te komen wat er zoal bij ‘de veteraan’ leeft, praatte Schoenmakers vooral met veteranenorganisaties. Zo blijkt een deel van de oud-strijders moeilijk werk te vinden. Via zijn netwerk heeft hij bedrijven benaderd met de vraag of ze wat voor hen kunnen betekenen. Maar ook: ben je bereid korting op jouw artikelen te geven aan houders van de veteranenpas? Dat levert succes op: tot nu toe 18 oud-strijders zijn aan de slag gekomen, circa 200 organisaties hebben bij de stichting Onbekende Helden aangeklopt. 

Behalve met veteranenorganisaties, is Schoenmakers in contact gekomen met Inspecteur-generaal der Krijgsmacht luitenant-generaal Hoitink die het initiatief toejuicht. Overigens reageren de meeste veteranenorganisatie volgens Schoenmakers op dezelfde manier. “Ze zijn blij dat naast Defensie ook het bedrijfsleven de veteraan wil ondersteunen.”

‘Het patriottisme in Amerika en Engeland is groter dan in Nederland'

Voortekenen goed

Wanneer stichting en app volgende week ‘in de lucht’ zijn, hoopt Schoenmakers dat nog meer bedrijven en ondernemingen met regelingen over de brug komen. De voortekenen zijn goed, weet hij. “Nu moeten we het vuurtje nog verder opstoken.”

Volgende week gaat de app, samen met de bijbehorende website, live op de Zwaluwenberg, hoofdkwartier van Inspecteur-generaal der Krijgsmacht Hoitink. 

Meer informatie op www.onbekendehelden.nl. De kortings- en voordeelregelingen zijn ook te vinden op www.veteranenpasvoordeel.nl