07

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 01

Uit de oude doos

Terug in de tijd

Van het einde van de Tweede Wereldoorlog tot de missie in de Afghaanse provincie Uruzgan. Van de politionele acties in het toenmalige Nederlands-Indië tot de huidige VN-missie in Mali. Het werk van Defensie heeft vaak, direct en indirect, een link met historische gebeurtenissen. In deze rubriek blikt de Defensiekrant terug op zulke feiten. Het zijn telkens historische gebeurtenissen die plaatsvonden op data, vallend in de 2 weken voorafgaand aan de nieuwe editie.

Mijnenjagen in Midden-Oosten

2 januari 1989 – Einde missie voor Nederlandse mijnenjagers in de Perzische Golf.

Gevechten tijdens de oorlog tussen Irak en Iran (1980-1988) vormen een gevaar voor de olietransporten via de Perzische Golf. De West-Europese Unie, een inmiddels opgeheven militair samenwerkingsverband, besluit in te grijpen en stuurt marineschepen om vaarroutes te beveiligen en mijnenvrij te houden. De Nederlandse regering besluit 7 september 1987 om 2 mijnenjagers te sturen naar de Perzische Golf. Deze missie krijgt de codenaam Octopus en begon 1 november 1987. Later wordt de codenaam Calendar II en doet Nederland mee met één mijnenjager. De missie eindigt 2 januari 1989. Op de foto de terugkeer in Den Helder van Hr. Ms. Hellevoetsluis en Hr. Ms. Maassluis.

Foto: Marine Elektronisch en Optisch Bedrijf, collectie Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH).

Zucht naar olie

x
11 januari 1942 – Japan verklaart Nederland de oorlog en valt Nederlands-Indië binnen.

Het oog van het Japanse keizerrijk was al langer gevallen op de rijkdommen van Nederlands-Indië, het huidige Indonesië. Voor de expansiedrift van het keizerrijk in 1942 is olie nodig en dat heeft Japan niet. De Nederlandse kolonie wel. Nederland heeft daags na de aanval op Pearl Harbour de oorlog aan Japan verklaard. Hier wordt niet op gereageerd tot 11 januari 1942, dan verklaart Japan ook de oorlog en valt Nederlands-Indië aan. Hierboven een kaart waarop de Japanse aanval op Noord-Celebes in beeld is gebracht.

Kaart: collectie Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH).

Hoognodige hulp

12 januari 2010 – De Nederlandse krijgsmacht verleent humanitaire hulp na aardbeving in Haïti.

Het straatarme Haïti wordt op 12 februari 2010 in het hart getroffen. Een zware aardbeving van 7.0 op de schaal van Richter laat een enorme ravage achter, veel mensen komen om het leven. Sommige schattingen spreken over 300.000 doden, andere over minder dan 100.000. Nederland stuurt op 15 januari Hr. Ms. Pelikaan met hulptroepen en goederen van de Nederlandse-Antillen naar Haïti. Op de foto ligt het schip bij de Amerikaanse basis Guantanamo Bay (Cuba), om goederen en Amerikaanse militairen op te pikken.

Foto: Mass Communication Specialist 1st Class Edward Flynn (via Wikimedia Commons).

Ingrijpen onafwendbaar

15 januari 1991 – Het ultimatum aan de Iraakse dictator Saddam Hoessein verloopt.

In de zomer van 1990 valt Irak buurland Koeweit binnen en bezet de olierijke natie in het Midden-Oosten. Onder leiding van de Verenigde Staten oefent een internationale coalitie druk uit op dictator Saddam Hoessein om de bezetting te beëindigen. Maar hij werkt niet mee en laat de deadline van 15 januari 1991 voorbij gaan. Hierna grijpt de internationale coalitie militair in om het Irakese leger uit Koeweit te verdrijven. Nederland doet niet mee aan de gevechten, maar helpt wel in de ondersteuning. Op de foto is een Amerikaanse F-117A Stealth bommenwerper te zien, het markante zwarte toestel is een van de iconen van de luchtoorlog boven Irak .

Foto: Staff Sgt. Scott P. Stewart (via Wikimedia Commons).