02

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 01

Nieuwsberichten

Erik Akerboom nieuwe Korpschef Nationale Politie

Secretaris-generaal Erik Akerboom van Defensie vertrekt per 1 maart 2016 naar de Nationale Politie. Als korpschef gaat hij leiding geven aan deze organisatie. Ook zal hij de transitie van 26 korpsen naar één korps verder vormgeven. Oud-politieman Akerboom vertrekt ‘met pijn in het hart’, maar kon de lokroep van de Nationale Politie niet onbeantwoord laten.

De secretaris-generaal noemt zijn nieuwe functie de enige baan waarvoor hij op dit moment zou vertrekken. De Politie is hem ook niet vreemd. “Op mijn 21e werd ik politieofficier en ik heb er 22 jaar gewerkt; dat heeft mij gevormd en daardoor heb ik nog steeds blauw bloed.”

De ‘no nonsense operationele kracht’ binnen Defensie heeft op Akerboom veel indruk gemaakt. Benieuwd wat hij verder van zijn vertrek bij Defensie vindt? Lees het hele interview op defensie.nl.

Hallo soldaat!

3.600 kaartjes voor de 1.110 militairen die op dit moment op uitzending zijn. Dat is het resultaat van kaartenactie ‘Stay safe’. Rond de jaarwisseling kregen bezoekers van het Nationaal Militair Museum de mogelijkheid een gelukwens aan een uitgezonden militair te schrijven. 

Voor de militairen is het een opsteker en een blijk van waardering. Volgens de directeur van het NMM, Hedwig Saam, versterkt de ‘Stay safe’-actie bovendien het gevoel van saamhorigheid tussen bevolking en krijgsmacht. 

Stevige bijdrage aan NRF

Defensie levert in 2016 een stevige bijdrage aan de NATO Response Force (NRF). Deze bestaat uit een luchtmobiel infanteriebataljon, een amfibische taakgroep met onder andere 7 schepen en 3 helikopters, de Special Operations Maritime Task Group en de Joint Meteorologische Groep. De laatste verzorgt vanuit de weerkamer op de vliegbasis Woensdrecht de weersverwachtingen bij alle oefeningen en tijdens de inzet van de NRF.

Als snelle interventiemacht van de NAVO is de NRF binnen 30 dagen overal ter wereld inzetbaar. Hij bestaat uit 15.000 tot 20.000 troepen. De bijdrage aan de NRF rouleert jaarlijks tussen de verschillende bondgenoten.