Het Korps Commandotroepen is de elite-eenheid van de Koninklijke Landmacht. Commando’s voeren in kleine, zelfstandige ploegen speciale operaties uit in vijandelijk gebied. Ook verlenen ze steun aan bondgenoten en eenheden van landmacht, luchtmacht en marine.

Speciale operaties vallen uiteen in 3 hoofdtaken:

1. Militaire bijstand

Buitenlandse veiligheidstroepen assisteren met opleidingen, trainingen en advies. Ook kunnen commando’s samen met deze opgeleide eenheden operaties uitvoeren. 

2. Speciale verkenningen

Gezien en ongezien inlichtingen verzamelen. Commando’s verkennen gebieden, ook over lange afstanden en in het vijandelijk achtergebied. Ze doen gebiedsverkenning, onderzoeken doelwitten, maken dreigingsanalyses en inventariseren gevechtsschade. 

3. Offensieve taken

Overvallen en aanvallen, het leggen van hinderlagen en de bestrijding van terrorisme. Commando’s wijzen doelen aan voor de inzet van precisiewapens. Ze halen personeel of materieel terug uit vijandelijk gebied. Ook verrichten ze precisie vernietigingsoperaties.

Specialisaties

Commandoploegen moeten gedurende langere tijd zelfstandig kunnen optreden achter de linies, zonder directe steun van buitenaf. Daarom krijgt elke commando tijdens zijn fysiek en mentaal zware commando-opleiding ook een eigen specialisatie. Iedere ploeg telt 4 specialismen.

Demolitie

De demolitiespecialist is de ploegdeskundige op het gebied van explosieven.

Communicatie

De communicatiespecialist is de technische man van de ploeg. Hij legt over grote afstanden contact met het hoofdkwartier.

Sniper

De sniper kan doelen ongezien naderen, in kaart brengen of uitschakelen. Hij kan een doel tot op 1.800 meter afstand uitschakelen.

Medic

De medic is opgeleid om op het gevechtsveld ernstige verwondingen te behandelen. 

Inzetspecialisaties

De operationele commandotroepencompagnieën beschikken behalve over de reguliere ploegen ook over teams voor bijzondere inzetten.

Paraploegen

Iedere KCT-ploeg is inzetbaar per parachute. Daarnaast telt het KCT ook speciale vrijevalploegen die vanaf grote hoogtes kunnen worden ingezet. Zo kunnen ze een gebied ongezien binnendringen.

Bergploegen

Voor optredens in bergachtig terrein heeft het KCT specialistisch opgeleide teams. Met hun klimapparatuur en klimopleidingen kunnen ze alle vormen van speciale operaties uitvoeren in bergachtig terrein.

Waterploegen

De rivieren en binnenwateren zijn het domein van de waterploegen. Ze maken gebruik van verschillende vaartuigen en kunnen zich met hun duikapparatuur ongezien onder water verplaatsen.

De commando

De commando-opleiding is één van de zwaarste opleidingen binnen de Nederlandse krijgsmacht. Een commando is niet alleen fysiek sterk, maar ook mentaal. In zijn karakter schuilt namelijk zijn ware kracht.

Commandoploegen zijn veelal op zichzelf aangewezen. Zelfredzaamheid, zelfstandig kunnen denken en handelen én altijd verantwoording kunnen afleggen zijn essentieel tijdens de veelal complexe speciale operaties.

Nederlandse commando’s staan continu paraat. Hun optreden is niet alleen onconventioneel, maar grotendeels ook van strategisch belang. De handelingen van een enkele commando kunnen daardoor ook grote gevolgen hebben. Om in deze complexe omstandigheden te kunnen opereren moet een commando over voldoende intellectuele capaciteiten beschikken en integer zijn.

Speciale operaties vragen om speciale mensen. Mensen die voor elkaar door het vuur gaan, ongeacht de kleur van de baret. Een eenheid waar vertrouwen de kern vormt van het handelen. De combinatie van al deze bijzondere mensen zorgt voor een veelzijdig Korps dat altijd flexibel en slagvaardig de meest complexe operaties kan uitvoeren.