Met groot ceremonieel is het Korps Commandotroepen vanmorgen door koning Willem-Alexander onderscheiden met Nederlands hoogste dapperheidsonderscheiding. De elite-eenheid ontving op het Haagse Binnenhof de Militaire Willems-Orde voor moed, beleid en trouw, betoond tijdens 170 operaties in Afghanistan.

 ‘Onverschrokken zijn te midden van intens gevaar. Bereid zijn offensief te handelen en daarbij bewust risico’s te lopen.’ Het zijn een paar zinnen uit de motivatie van het Kapittel der Militaire Willems-Orde. Dat adviseerde minister Jeanine Hennis-Plasschaert positief over het toekennen van de onderscheiding

Groepsonderscheiding

Namens het gehele Korps Commandotroepen (KCT) stond commandant kolonel Jelte Groen tijdens de uitreiking met het vaandel tegenover de koning. De majesteit hechtte daar het onderscheidingsteken aan dat bij de Militaire Willems-Orde hoort. Het KCT krijgt de groepsonderscheiding mede omdat vrijwel alle militairen van het korps van maart 2005 tot september 2010 1 of meerdere keren zijn ingezet in Afghanistan. Tijdens de vele operaties raakten ze meer dan 110 keer in gevecht.

Over de getoonde moed, bestaat geen enkele twijfel volgens het Kapittel. Kleine eenheden stonden vaak tegenover een overmacht aan vijanden in afgelegen gebieden zonder de directe aanwezigheid van hulptroepen. Ondanks de grote risico’s kozen de commando’s toch vaak voor de confrontatie om hun opdrachten te voltooien.