07

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 18

Oud en Nieuw Prinsjesdag

Opening Staten-Generaal 1957

Zoek de verschillen

Deze foto uit 1957 is qua setting vrijwel identiek aan foto’s genomen vanaf dezelfde positie in andere jaren. Het decor, de koets, de uniformen zijn ook vandaag de dag nog te zien. Alleen de mensen veranderen.  Rechts is de erewacht van het Korps Mariniers te zien. Foto: collectie Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH).

Oefenen saluutschoten 1995

Kanonsvuur in 1995

Elk jaar vuurt een batterij Rijders tijdens Prinsjesdag op het Malieveld saluutschoten af. Vanaf het vertrek van de Koning van Paleis Noordeinde tot de aankomst bij de Ridderzaal vuren zij elke minuut een schot af. De Rijders verzorgen ook de saluutschoten bij andere officiële koninklijke aangelegenheden, zoals de geboorte van een prins(es). Foto: collectie Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH).

Kinderen langs de route 1999

Haantje de voorste

Vele toeschouwers staan extra vroeg op om een plekje te bemachtigen langs de route van de Gouden Koets. Duizenden belangstellenden proberen daar een glimp van de leden van het Koningshuis op te vangen. Deze kinderen had het in 1999 goed voor elkaar. Zij konden voor de hekken zitten, met hun neus op het spektakel. Foto: collectie Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH).

Grenadiers ceremonieel tenue 1969

Plaats rust!

Defensie levert altijd een grote bijdrage aan Prinsjesdag. Het meest zichtbaar zijn de verschillende eenheden die meelopen in de stoet of ergens staan opgesteld. Hier zijn grenadiers te zien tijdens de editie van 1969, zij staan in de houding op plaats rust. Een grenadier is van oorsprong een militair die het werpen van granaten als specialiteit had. Foto: collectie Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH).

Tamboers en Pijpers en de Marinierskapel op het Binnenhof 1952

Wilhelmus van Nassouwe

Traditiegetrouw staan van de marine 2 muziekkorpsen op het Binnenhof tijdens Prinsjesdag. Het gaat om de Tamboers en Pijpers van het Korps Mariniers en de Marinierskapel der Koninklijke Marine. Op de foto is de situatie in 1952 te zien. De Tamboers en Pijpers bestaan al vele eeuwen. De Marinierskapel is in 1945 opnieuw opgericht. Foto: collectie Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH).

Oefenen ere-escorte 2008

Gillen, juichen, rookbommen

De paarden in de stoet van de Gouden Koets moeten tegen een stootje kunnen. Ze moeten onbevreesd zijn en rustig blijven als mensen gillen, juichen, of wanneer knallen klinken. Dit wordt altijd van tevoren tot in detail geoefend op het Scheveningse strand. Mensen mogen dan hard schreeuwen, er gaan rookbommen af, er klinkt muziek en de paarden krijgen te maken met onverwachte bewegingen. Foto: collectie Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH).

Erewacht Prinsjesdag 2015

 In het gelid

Elk krijgsmachtsonderdeel levert de nodigde manschappen voor Prinsjesdag. Zo levert de Koninklijke Marine meer dan 100 militairen voor de erewacht bij de Ridderzaal en de militaire muziek. De landmacht levert ruim 230 medewerkers voor de Koninklijke stoet, ook hier zitten muzikanten tussen. Voor de ere-afzetting langs de route worden meer dan 400 militairen geleverd. Foto: sergeant-1 Joyce Rutjes.

Inspectie route Gouden Koets 2015

Alles in orde?

Luitenant-generaal Hans Leijtens, commandant van de Koninklijke Marechaussee, reed vandaag voor de Koninklijke stoet uit om de route en de opgestelde erewachten te inspecteren. Dit is één van zijn taken als Gouverneur der Residentie. Deze functie houdt in dat Leijtens verantwoordelijk is voor het militair ceremonieel in Den Haag. Foto: Keesnan Dogger.