04

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 18

Mee met de tijd

Innoverend voorwaarts

Wie zijn (technologische) voorsprong kan behouden, heeft op het slagveld een groot voordeel. Stilstand is achteruitgang. Defensie streeft ernaar mee te doen op het hoogste niveau, met de beste apparatuur en de beste mensen op de juiste plek.

Innovatie is dan ook een belangrijk speerpunt van de begroting 2016. Hieronder een bloemlezing van nieuwe ontwikkelingen die de krijgsmacht toekomstbestendiger moeten maken.

Extra cyberprofessionals en -wapens

Defensie is druk bezig met de werving van knappe koppen die in de digitale wereld feilloos hun weg weten en aan de slag willen als cybersoldaat. De eerste 14 defensiemedewerkers hebben eerder dit jaar hun diploma cybersecurity-specialist gehaald. Dat moeten er veel meer worden.

Ook worden aanvullende analysecapaciteiten in de vorm van computerprogramma’s gekocht, evenals zogeheten cyberwapens (weaponized software).

Cyber

F-35

Een langlopend project is de ontwikkeling en aanschaf van het F-35-gevechtsvliegtuig als opvolger van de F-16. In 2016 doet Defensie een eerste aanbetaling voor 8 toestellen die in 2019 worden geleverd. Het vrijgemaakte bedrag is bedoeld ter voorbereiding op de productie van de nieuwste generatie gevechtsvliegtuigen en voor de aanschaf van onderdelen die een lange levertijd hebben.

F35

Krachtige radars

Situational awareness is een bekend begrip bij militairen; weet wat er om je heen gebeurt. Daarom investeert Defensie in modernisering van de SMART-L radars aan boord van de Luchtverdedigings- en Commandofregatten (LC-fregatten). Het geld is voor modernisering zodat Defensie vanaf 2019 ballistische raketten op zeer grote afstand kan ‘zien’. Het is dan tevens mogelijk raketten tijdens hun hele baan te volgen, zelfs wanneer ze buiten de atmosfeer vliegen.

radar

VOSS

De individuele militair wordt niet vergeten. Defensie gaat door met de ontwikkeling van het zogeheten Verbeterd Operationeel Soldaat Systeem (VOSS). Zo komt er een Smart Vest met moderne communicatiesnufjes. Daarmee kan tijdens operaties beter worden samengewerkt. De eerste 80 proefexemplaren komen begin 2016. De invoering van het vest staat gepland vanaf 2017. Het gaat om totaal 5.500 stuks.

VOSS

IT

Ontwikkelingen op het vlak van computer- en softwaretechnologie (IT) zijn nauwelijks bij te houden. Bij grote, allesomvattende IT-projecten is gebleken dat het beter is om in de samenwerking met bedrijven en kennisinstituten op de hoogte te blijven en de juiste aankopen te doen. Defensie wil daarin flexibel zijn en onder eigen regie gebruik maken van de enorme innovatiekracht van de markt.

IT