06

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 16

Terug in de tijd

Foto's uit de oude doos

Van het einde van de Tweede Wereldoorlog tot de missie in de Afghaanse provincie Uruzgan. Van de politionele acties in het toenmalige Nederlands-Indië tot de huidige VN-missie in Mali. Het werk van Defensie heeft vaak, direct en indirect, een link met historische gebeurtenissen. In deze rubriek blikt de Defensiekrant terug op zulke feiten. Het zijn telkens historische gebeurtenissen die plaatsvonden op data vallend in de 2 weken die voorafgaan aan de nieuwe editie.

Eindelijk naar huis

x
4 augustus 1945 - De koninklijke familie terug in Nederland.

Na een jarenlang verblijf in Canada en Engeland keert de koninklijke familie terug naar Nederland. In mei 1940 moest ze vluchten na de inval door Nazi-Duitsland. Prinses Juliana verbleef met haar dochter Beatrix en Irene in het veilige Canada. Op 2 augustus landden zij op vliegveld Teuge bij Apeldoorn. 2 dagen was het feest op paleis Soestdijk toen de familie daar terugkeerde. Foto: collectie Nederlands Instituut voor Militaire Historie.

Japan op de knieën

6 en 9 augustus 1945 – Eerste atoombommen geworpen op de Japanse steden Hiroshima en Nagasaki.

Zo’n verwoestend wapen had de wereld nog niet gezien. In het grootste geheim hadden de geallieerden tijdens  de Tweede Wereldoorlog gewerkt aan een atoombom. Op 6 en 9 augustus 1945 gebruikten de VS deze wapens om Japan op de knieën te dwingen. De eerste bom viel op de stad Hiroshima, de tweede op Nagasaki. Hierbij kwamen direct na de explosies opgeteld meer dan 100.000 mensen om. Op de foto is de paddenstoelwolk boven Nagasaki te zien. Foto: collectie Nederlands Instituut voor Militaire Historie.

IJskoud presteren

x
3 augustus 1958 – De Amerikaanse kernonderzeeër USS Nautilus vaart als eerste onder het Noordpoolijs door.

Eeuwenlang zochten ontdekkingsreizigers een manier om via de Noordpool van de Atlantische Oceaan naar de Stille Oceaan te komen. Maar de route ging niet door het ijs, maar eronder. De Amerikaanse kernonderzeeboot Nautilus was de 1e sub die deze tocht tot een veilig einde wist te brengen. Door de kernreactor aan boord kon de boot zeer lang onderwater blijven. Elektrisch aangedreven onderzeeboten zouden eerder boven moeten komen om de batterijen op te laden. Foto: collectie Nederlands Instituut voor Militaire Historie.

Muur tussen Oost en West

x
13 aug 1961 – Oost-Duitse militairen sluiten de grens tussen Oost- en West-Berlijn. Begin van de bouw van de Berlijnse Muur.

Veel bewoners van de Duitse hoofdstad Berlijn keken raar op toen dwars door hun stad een muur werd gebouwd. Aan de ene kant stonden de Russen, aan de andere kant de Westerse geallieerden. Samen hadden ze in de Tweede Wereldoorlog Nazi-Duitsland verslagen. Nu werd de stad onder de overwinnaars verdeeld. Het bondgenootschap tussen Oost en West was omgeslagen in diep wantrouwen en vijandschap. De muur moest de partijen letterlijk en figuurlijk scheiden en zorgen dat Oost-Duitsers niet naar het Westen konden vluchten. Foto: collectie Nederlands Instituut voor Militaire Historie.