05

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 16

'We hadden de zenuwen in ons lijf'

Tekst Patrick Regan
Foto Collectie Nederlands Instituut voor Militaire Historie, fotoarchief Amerikaanse krijgsmacht en ANP

25 jaar na de Golfoorlog

Rijen, rijen Humvees, tanks en pantserwagens wachten in de Rotterdamse Beatrixhaven op transport. In recordtijd zal het vrachtschip s.s. Algol volgeladen worden met Amerikaans materieel om koers te zetten naar de Perzische Golf. November 1990, de aanloop naar operatie Desert Storm die uiteindelijk in januari 1991 begon. Aanleiding voor het wapengekletter vormde de Iraakse inval in Koeweit die 25 jaar geleden op 2 augustus 1990 begon.

2 augustus 1990

Binnen enkele uren overrompelen de troepen van dictator Saddam Hoessein het veel kleinere Koeweit. Nog dezelfde dag eist de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties de onvoorwaardelijke terugtrekking uit het oliestaatje. Antwoord blijft uit. De VN stelt een handelsembargo in tegen Irak. Voor de handhaving daarvan stuurt de internationale gemeenschap schepen naar de Perzische Golf.

Via de haven van Rotterdam worden ruim 400 helikopters en zo’n 15.000 stuks groot materieel (voornamelijk tanks en pantserwagens) verscheept. Foto rechtsboven: ANP. Foto linksonder: ANP.

29 november 1990

De Veiligheidsraad geeft toestemming de Irakezen met geweld uit Koeweit te verdrijven. Met operatie Deforger worden via Rotterdam in recordtijd 15.000 stuks voornamelijk tanks en pantserwagens en ruim 400 helikopters verscheept. Amsterdam en Delfzijl zien bijna 30.000 ton munitie en 7.000 ladingen voor raketwerpers voorbijkomen.

17 januari 1991

Medio januari houdt de wereld zijn adem in. Op de 17e om 00:30 is het zo ver: de coalitie begint met een grootschalig luchtoffensief. Militairen van de 5e Groep Geleide Wapens van de luchtmacht zijn op dat moment met hun Patriots onderweg naar Turkije. Ze horen tijdens de vlucht naar Diyarbakir over de geallieerde luchtaanvallen. Doel is de Irakezen uit Koeweit verjagen. De tweede fase van Desert Storm, het grondoffensief, begint een week later. Na honderd uur grondoorlog vraagt het Iraakse regime om een staakt-het-vuren.

Waken in de Perzische Golf

Op 20 augustus 1990 zet het standaardfregat Hr.Ms. Pieter Florisz en het luchtverdedigingsfregat Hr.Ms. Witte de With koers richting de Perzische Golf. Daar handhaven ze samen met 2 Belgische mijnenjagers het VN handelsembargo tegen Irak. In december lossen Hr.Ms. Zuiderkruis, Philips van Almonde en Jacob van Heemskerck de schepen af. De 3 nieuwkomers krijgen de speciale taak Amerikaanse vliegdekschepen te verdedigen.

Mobiel hospitaal

Een militair die operatieve zorg nodig heeft, kan terecht bij het mobiel noodhospitaal van de Koninklijke Marine bij Jebel Ali in Dubai. Vanaf 11 januari 1991 bemannen 53 militairen dit hospitaal. Op vliegveld Valkenburg staan 2 P-3C Orion-patrouillevliegtuigen achter de hand voor de afvoer van gewonden naar Nederland.

Operatie Wild Turkey

Patriot en Hawk luchtafweerraketten houden wekenlang de wacht op de vliegbasis Diyarbakir. Eén keer worden Patriot-raketten gelanceerd. Onbedoeld, dit is namelijk het gevolg van een systeemfout. Op verzoek van de Turkse regering besluit Nederland op 11 januari om 502 en 503 Squadron van 5e Groep Geleide Wapens naar de vliegbasis Diyarbakir te sturen. De Patriot is het enige systeem dat de Scudraketten met succes kan bestrijden. Later stuurt ons land ook de Hawks naar Turkije.

Patriots bij Jeruzalem

Net als hun collega’s in Turkije, hebben de Patriots gestationeerd bij Jeruzalem geen raketten afgevuurd. De Nederlandse regering stelde 81 militairen en 8 lanceerinstellingen beschikbaar om het Israëlische luchtruim tegen Scudraketten te beschermen.

Krijgsgevangenen

Geallieerde gewonden hebben de 30 artsen, verpleegkundigen en logistieke medewerkers van de Koninklijke Landmacht niet gezien. Wel worden in twee maanden in het veldhospitaal bij Riaad zo’n 180 Iraakse krijgsgevangenen behandeld. In de helft van de gevallen gaat het om amputaties.

Provide Comfort, safe haven voor Koerdische vluchtelingen

Als Saddam Hoessein met bruut geweld de opstand die volgde na de Golfoorlog onderdrukt, slaan zo’n 3 miljoen Koerden op de vlucht. 400 mariniers vertrekken in maart 1991 samen met Britse, Franse en Amerikaanse militairen naar Irak om daar een safe haven op te zetten. Later stuurt de landmacht 600 militairen om humanitaire hulp te verlenen.

Ontwapening van Irak

Na de Golfoorlog verbiedt de VN nucleaire, chemische en biologische wapens voor Irak. Ook de productie van langeafstandsraketten wordt sterk beperkt. Om dit te handhaven richt de VN de United Nations Special Commission (UNSCOM) op. Het Nederlandse ministerie van Defensie stelt hiervoor veertien specialisten ter beschikking. De samenwerking komt neer op een kat-en-muisspel: UNSCOM wil de onderste steen boven krijgen terwijl de Irakezen alles verborgen houden. Op 31 oktober 1998 zet Irak uiteindelijk alle samenwerking stop. Kort daarop vertrekt de commissie uit Irak. Het land blijft ook daarna een kruitvat. In 2003 ontstaat er opnieuw een internationale coalitie die onder de naam operatie Iraqi Freedom zorgt voor de val van het regime van Saddam Hoessein. Daarmee komt echter nog geen eind aan het geweld in Irak.

Operatie Deforger

Ook in Europa speelt Nederland een belangrijke rol. Via de havens van Rotterdam, Amsterdam en Delfzijl wordt in januari 1991 Amerikaans materieel vanuit Duitsland naar de Perzische Golf verscheept. Ruim 400 helikopters en 15.000 stuks groot materieel komen onder andere door de haven.

Brede Nederlandse bijdrage

De inzet van ons land tijdens de eerste Golfoorlog is breed. Van Amerikaans materieel uit West-Europa naar de Perzische Golf verschepen tot het Turks en Israëlisch luchtruim beschermen tegen Iraakse Scudraketten. (Klik voor de exacte Nederlandse inzet op de cijfers in het kaartje van de regio.) Maar hoe is het om na een Patriotmissie waarin geen vijandelijke raket is gezien naar huis te keren, of om als arts in een Zweeds veldhospitaal Iraakse krijgsgevangenen te behandelen? 

Gewonde zielenpieten

“Ze waren niet ondervoed, maar wel heel timide”, zei majoor-arts Willem Wertheim toentertijd in de Defensiekrant. “Wanneer er vliegtuigen overvlogen, krompen ze ineen.” De arts werkte ruim twee maanden in het Zweeds veldhospitaal in de buurt van Riad in Saoedi-Arabië (kaart nummer 5). Hier behandelde hij alleen krijgsgevangenen. Wertheim kreeg sterk de indruk dat ze door de Saudi´s niet vriendelijk werden ontvangen. “Voor alles wat we deden, werden we bedankt. Ze waren ontzettend dankbaar.”

Voor vertrek Saoedi-Arabië hield Wertheims team zich nog groot. "We hadden de zenuwen in ons lijf." In het vliegtuig groeide dat onbestemde gevoel. Vooral toen we hoorden wat we allemaal moesten meetorsen ter bescherming tegen NBC-wapens. Later bleek die uitrusting geen onnodige ballast. We hoorden tijdens ons verblijf meerdere Scuds voorbijkomen. Het was er bepaald geen pretje."

Foto linksboven: Minister Relus Ter Beek spreekt marinepersoneel toe voor hun vertrek naar de Perzische Golf. Foto ANP. Rechtsboven: Militairen in het Turkse Diyarbakir. Linksonder: De Turken zetten complete dorpen en steden af als de Nederlandse Patriot squadrons voorbijrijden. Rechtsonder: Bevoorradingsschip Hr.Ms. Zuiderkruis met links de Phillips van Almonde en rechts de Jacob van Heemskerk. Foto ANP.

Wild Turkey

Nederlandse luchtafweerraketten werden zowel in Turkije als Israël gestationeerd. De Patriots en Hawks die bij de vliegbasis van Diyarbakir in Turkije (kaart nummer 4) het luchtruim tegen Scudraketten verdedigen, keren eind maart 1991 terug naar hun thuisbases in Duitsland. Hoewel er geen vijandelijke Scuds op Turkije zijn afgevuurd, twijfelt de commandant van de 5e Groep Geleide Wapens kolonel Jaap Tees niet aan het belang van de missie. “Als er niets gebeurt, is het makkelijk je af te vragen wat voor nut het heeft gehad. Maar er was wel degelijk dreiging.” Wellicht heeft de aanwezigheid van de Nederlandse squadrons als onderdeel van de NAVO-versterkingen in Turkije een rol gespeeld bij de afweging van Saddam het land niet aan te vallen.

De Turkse bevolking is de Nederlanders in ieder geval behoorlijk dankbaar. Kinderen en volwassenen langs de weg zwaaien bij het vertrek naar de colonne of houden hun vingers in Victorie-groet omhoog. In een brief aan minister van Defensie Relus ter Beek, bedankt zijn Amerikaanse collega Dick Cheney Nederland voor de inzet. “Without the combined efforts of The Netherlands and other freedom-loving countries, this victory would not have been possible.”