02

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 16

Nieuwsberichten

KNIL-veteraan viert 100ste verjaardag

Adjudant buiten dienst Cornelis Willem Ottevanger vierde onlangs in Bronbeek zijn 100ste verjaardag. Hij is de oudste bewoner en behoort tot de laatste generatie oud-militairen van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL).

Ottevanger werd op 13 augustus 1915 op Java geboren. Hij tekende in 1934 voor het KNIL. Tijdens de Japanse bezetting van Nederlands-Indië (1942-1945) werd hij kort krijgsgevangene gemaakt. Na de Japanse capitulatie nam hij weer dienst. Na de onafhankelijkheid van Indonesië in 1950 vervolgde Ottevanger zijn militaire loopbaan bij de landmacht tot zijn eervolle ontslag in 1957. Ottevanger woont sinds 2002 in Bronbeek.

Samen met Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht, tevens Inspecteur der Veteranen luitenant-generaal Bart Hoitink opende hij de fototentoonstelling ‘Oorlog in beeld.’ Deze expositie bevat een overzicht van conflictsituaties in de periode 1945-1950 in voormalig Nederlands-Indië.

De tradities van het Nederlands-Indisch leger zijn voor een deel overgenomen door 12 infanteriebataljon Regiment van Heutsz, ingedeeld bij 11 Luchtmobiele Brigade (Air Assault).

De 350.000ste…

Het Nationaal Militair Museum in Soesterberg verwelkomde donderdag de 350.000ste bezoeker. Louise Daalen uit Soest werd door 5 militairen van de landmacht naar de ingang begeleid, waar onder anderen museumdirecteur Hedwig Saam haar feliciteerde.

Louise kreeg niet alleen een bijzondere escorte, maar ook een tegoedbon voor een landmachtexperience naar keuze. De gelukkige had natuurlijk niet verwacht op deze manier met open armen ontvangen te worden. “Dit is ons eerste bezoek aan een museum en dit maakt het wel heel bijzonder.”

Meer informatie over het Nationaal Militair Museum, de collectie en de activiteiten staat op de website www.nmm.nl. Tot 23 augustus kunnen kinderen van 8 tot 12 jaar een speciale militaire survival bootcamp volgen. Het museum is genomineerd voor de DagjeWeg.NL Award 2015. Stemmen kan via de site van het museum. 

Nieuwe wervingscampagne Defensie

‘Onze vrijheid begint bij die van een ander #Defensie’ Met dit twitter-bericht gaf minister Jeanine Hennis-Plasschaert woensdag het startschot voor de nieuwe wervingscampagne van Defensie. Belangrijk onderdeel hierin is een nieuwe videoclip. In dit filmpje wordt op indringende wijze getoond waarom militairen van de krijgsmacht zich dagelijks inzetten voor stabiliteit in de wereld om zo bij te dragen aan de veiligheid in Nederland.  

“Elke dag zetten onze militairen zich daarvoor in.  Dichtbij en ver weg”, schrijft Hennis op de website werkenbijdefensie.nl. “Die vrijheid is immers niet vanzelfsprekend. Politieke en economische instabiliteit, georganiseerde criminaliteit, terrorisme, radicalisering en enorme vluchtelingenstromen domineren het nieuws.” Volgens de bewindsvrouw doen militairen uniek werk. “Welke functie je ook binnen Defensie vervult, je bent op de eerste plaats militair. Dat vraagt veel van je. Fysiek én mentaal. Je moet het maar kunnen. Ik heb groots respect voor alle mannen en vrouwen die, in binnen- en buitenland, dagelijks werken aan onze vrijheid. Iedereen die hieraan wil bijdragen, nodig ik graag uit om zijn of haar mogelijkheden bij Defensie te ontdekken.”