Tekst Eerste luitenant Johanna van Waardenberg
Foto Paul Tolenaar

Defensieboot opnieuw bij Gay Pride

Hoeden gingen af, handkusjes vlogen door de lucht en duimen werden opgestoken. De Defensieboot kreeg tijdens de onlangs gehouden Gay Pride veel positieve reacties. De ruim 80 opvarenden droegen namens het ministerie van Defensie gezamenlijk gelijkwaardigheid van geaardheid uit. “Dit zijn echt kippenvelmomenten”, aldus majoor Peter Hamstra, voorzitter Stichting Homoseksualiteit en Krijgsmacht. 

“Brengt groet”, roept de ceremoniemeester door de microfoon. Terwijl op de andere boten de muziek heftig doorbonkt, brengen de militairen op de Defensieboot in complete stilte hun groet aan het publiek. Als teken van respect. Een tel kijken de toeschouwers op de kade verbaasd naar het voorbijtrekkende schouwspel. Dan klinkt er gejuich. “Zo stoer”, roept een vrouw met een fel roze boa vanaf een woonboot. 

De Defensieboot was herkenbaar aan 2 inflatables, bestaande uit een groetende militair en een wereldbol.

Delen

“Het was een geslaagde dag”, zegt Hamstra na afloop. “Ik heb eerder meegevaren, maar dit was wel 1 van de leukste keren. De sfeer, het weer, het enthousiasme.” Thema van de Amsterdamse Gay Pride dit jaar was Share, oftewel delen. “Voor iedere militair is het thuisfront heel belangrijk. Daarom hebben we dit jaar familieleden uitgenodigd om mee te varen. ” Hamstra werd vergezeld door zijn man en dochter. “Ze vonden het werkelijk inspirerend. De wisselwerking tussen het publiek en de boot was fantastisch. Voor mij was dit een bevestiging dat de toeschouwers de krijgsmacht accepteren zoals die is. Die waardering is een belangrijk element. Zowel voor de dag als voor de mensen op de boot.”

Marechaussee Merle Blom (23)

“Dit is de 2de keer dat ik meevaar met de Defensieboot. De reacties van de toeschouwers zijn fantastisch. Voor mij is dit een bijzonder moment. Vandaag laten we zien dat ook onze organisatie aan totale acceptatie doet. Op mijn werk heeft iedereen me altijd geaccepteerd zoals ik ben. Dit wil ik op een dag als deze delen. Ik denk dat het heel belangrijk is als organisatie mee te doen aan dit soort evenementen. Wij zijn tenslotte een afspiegeling van de maatschappij en daar hoort dit bij. Wellicht komen mensen sneller uit voor hun geaardheid als ze zien dat ook bij Defensie seksuele geaardheid de normaalste zaak is.”

Korporaal Gabriel Faber- Zirkzee (27)

“Ik heb mijn man meegenomen. We delen het leven, dus hij hoort er vandaag ook bij. Samen genieten we met volle teugen. Het is zo bijzonder te zien hoe de mensen op ons reageren. Ze kijken met trots naar ons. Dat is niet altijd zo. Ik heb vaak situaties meegemaakt dat mensen ‘geinig’ probeerden te zijn. Maar de lijn tussen geinig en kwetsend is erg dun. Voel ik me gekrenkt, dan ben ik daar gewoon eerlijk over. Maar vandaag is het genieten. Ook al staan we hier met een serieus doel. Na al die jaren hebben we dat maar mooi bereikt.”

Sergeant-majoor Mees Soffers

“Voor mij is een dag als deze belangrijk, omdat ik zichtbaar mezelf mag zijn. Als transgender krijg je niet altijd evenveel begrip. Maar vandaag waren de reacties overweldigend. Ik ben ervan overtuigd dat je beter presteert wanneer je goed in je vel zit. Daarom is volledige acceptatie zo belangrijk. Vandaag dragen wij dat uit. We zijn er nog niet helemaal als organisatie, maar we komen steeds verder. In totaal voeren er 80 boten mee. Toch voelde het alsof die van ons de enige was. De manier waarop mensen reageerden was van onbetaalbaar. De vibe was goed. De zon scheen. Alles klopte.“

Defensieboot

Het was de 7de keer dat Defensie deelnam aan de Canal Parade, sinds 5 jaar met een eigen boot. De vaartocht vormt onderdeel van de Amsterdamse Gay Pride. De boot van het ministerie van Defensie was herkenbaar aan 2 inflatables: een groetende militair en een wereldbol. Dit als verwijzing naar de nationale en internationale taken van de krijgsmacht.

Urenlang zwaaiden de opvarenden naar het publiek. De reacties die ze kregen waren zeer positief.