Veteranendag 2015

Zaterdag 27 juni staat in het teken van de Nederlandse Veteranendag. Het is een nationaal evenement waar heel Nederland haar meer dan 100.000 veteranen bedankt die zijn ingezet in dienst van de vrede, nu en in het verleden. Den Haag is ook dit jaar het centrale punt van de Veteranendag.

De hele dag – van negen tot vijf – staat Den Haag in het teken van Veteranendag. Met programma’s in de Ridderzaal en op het Binnenhof. Op het Malieveld is er feest met eten, drinken en muziek. In de binnenstad vindt het kleurrijke defilé plaats. Meer dan 5000 veteranen en militairen marcheren, gevolgd door historische en moderne legervoertuigen, rond de Hofvijver.

Programma 27 juni 2015

Ochtendprogramma binnenstad: aanvang 10.20 uur
Zoals ieder jaar vindt in aanwezigheid van de Koning, de minister van Defensie en de minister president de opening van Veteranendag plaats in de Ridderzaal (aanvang 10.20 uur), gevolgd door een medaille-uitreiking op het Binnenhof (aanvang 11.30 uur). Deze onderdelen zijn live te volgen op schermen op het Malieveld en via deze website.

Nationaal defilé en vliegshow: aanvang 13.15 uur
Kom kijken naar de ruim 5.000 veteranen en militairen die in de Haagse Binnenstad defileren voor de Koning. In het defilé rijden ook paarden en verschillende historische en moderne militaire voertuigen mee.

Programma Malieveld: 9.30 – 17.30 uur
Gedurende de hele dag is er een gezellige bijeenkomst op het Malieveld, met muziek, eten en drinken. De programma is toegankelijk voor iedereen. Voor kinderen is er van alles te doen in de Kids Corner, er is een vliegsimulator en een klimmuur. Leerlingen van basisscholen die hebben meegedaan aan een landelijke veteranentekenwedstrijd exposeren hun werk. Daarnaast zijn de verschillende militaire musea aanwezig, waaronder voor het eerst het Nationaal Militaire Museum. Onderweg naar het Malieveld kom je de Wall of Honour tegen waarop verschillende gemeenten hun veteranen eren.

Muziek Malieveld: 14.45 – 17.15 uur
Het programma op het Malieveld wordt feestelijk afgesloten met muziek. De zingende veteraan Dennis Kroon treedt op met de Boston Tea Party, Anneke Gronloh zingt en krijgt een platinaplaat overhandigd voor haar recente cd met nummers van Vera Lynn, opgedragen aan veteranen en de krijgsmacht. Het programma wordt besloten door de Marinierskapel met Anita Meyer. 

Lees meer over de Nederlandse Veteranendag.

Operamarinier

Bastiaan Everink in Mali.

Tijdens de opening van de Nederlandse Veteranendag wordt in de Ridderzaal het verhaal van Bastiaan Everink getoond. Everink werd als marinier uitgezonden naar Irak. Eenmaal weer thuis gaf hij zijn leven een drastische wending: hij en koos voor een studie aan het conservatorium. Nu is hij bariton bij de fameuze Deutsche Oper in Berlijn.
In mei reisde Bastiaan Everink naar Nederlandse militairen in Mali, samen met journalist Gijs Wanders en zijn camerateam. De operazanger herbeleefde zijn missie naar Irak en deelde de kameraadschap met de mannen en vrouwen van nu.

Bij de vertoning in de Ridderzaal zijn de Koning, minister van Defensie, premier en veel veteranen aanwezig. Een topcast zal er optreden: zangeres/actrice Ellen ten Damme, acteur Pierre Bokma, de Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’, het Rotterdams Opera Koor en Bastiaan Everink zelf. De openingsceremonie is livestream te volgen via de website www.veteranendag.nl. De NOS zendt een samenvatting uit.

Bekijk de trailer van de film over Bastiaan Everink op Youtube.