06

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 11

Lopen tegen kanker

Foto sergeant-majoor Gerben van Es

Defensieteams voltooien Roparun

Het is de kracht van de marinier om zijn fysieke kwaliteiten en mentale weerbaarheid in te zetten om anderen te helpen, vindt Tim Duifhuizen. Met zijn Team Korps Mariniers deed hij in het pinksterweekeinde mee aan de 3-daagse Roparun.

De Roparun startte op zaterdag. Een deelnemend team bestaat niet alleen uit lopers, maar ook uit verzorgers, chauffeurs en fietsers. Binnen een ploeg zijn er maximaal 8 lopers, die ieder gemiddeld 65 kilometer afleggen.

“Ieder van ons heeft in zijn omgeving met kanker te maken gehad. Een strijd die vele malen zwaarder is dan onze strijd in een uitzendingsgebied”, vertelde Duifhuizen. Samen met duizenden anderen haalden de mariniers met de hardloopestafette geld op voor ruim 150 organisaties die zich inzetten voor kankerpatiënten. De routes vanuit Parijs en Hamburg voerden terug naar de Coolsingel in Rotterdam. Daar wachtte de deelnemers een feestelijk onthaal.

Net als voorgaande jaren was Defensie goed vertegenwoordigd onder de totaal 315 teams. De supersnelle cadetten van de Koninklijke Militaire Academie bijvoorbeeld. Net als vorig jaar bemachtigden zij de 3de plaats. Verder deden landmacht, luchtmacht, marechaussee en de Defensie Materieel Organisatie mee aan de Roparun. Uit hun gelederen gingen ook teams over de finish.

Vorig jaar was de opbrengst van de Roparun ruim 5,4 miljoen euro. De organisatie maakt het resultaat van dit jaar later bekend.

Sergeant-majoor Gerben van Es, onze fotograaf, volgde het team van het Korps Mariniers, tijdens hun Roparun. Bekijk zijn sfeerimpressie.

De laatste voorbereidingen aan het materiaal.

Het team is onderweg. Het team volgt de loper in een busje.

Het glooiende terrein is mooi, maar soms zwaar voor de kuiten.

Een massage tussendoor is dan ook geen overbodige luxe.

Dankzij de volgers op de fiets ben je nooit alleen.

De estafette gaat dag en nacht door.

Een testje in mentale weerbaarheid: panne.

De beloning: de heldenontvangst in Rotterdam.

Missie voltooid. Het mariniersteam toont haar wapenspreuk: Que Patet Orbis, zo wijd de wereld strekt. In dit geval: van Parijs naar Rotterdam.