Nederland belangrijke leverancier Frontex

Een kustwachtvliegtuig van Defensie gaat voor de tweede keer dit jaar surveilleren boven de Middellandse Zee. Het toestel, een Dornier 228-212, vliegt in de maand oktober voor grensbewaking in het Middellandse Zeegebied.

Het vliegtuig patrouilleert om de illegale migratiestromen van Noord-Afrika naar Europa te signaleren en in kaart te brengen. De autoriteiten kunnen zo tijdig inspelen op de situatie. De militaire bijdrage gebeurt in opdracht van Frontex, het Europees agentschap dat de buitengrenzen van de EU bewaakt. Voor de grensbewakingstaken verlengt Nederland bovendien de inzet van een snel patrouillevaartuig in de Egeïsche Zee van 2 naar 4 maanden. Zowel de Dornier als het varende materieel kunnen in geval van nood een bijdrage leveren aan zoek- en reddingactiviteiten. Verder levert Defensie landvoertuigen van de marechaussee en bussen voor het vervoer van migranten. Ook speurhondenteams, grenswachters en andere experts maken deel uit van Frontex.

KCT-campagne wint gerenommeerde reclameprijs

Stichting Adverteerdersjury Nederland (SAN) heeft de wervingscampagne voor het Korps Commandotroepen (KCT) tijdens de jaarlijkse prijsuitreiking op 28 mei bekroond met een zogenoemde ‘SAN-Accent’ in de categorie corporate/personeel.

De KCT-campagne, waarin een missie vanuit verschillende perspectieven wordt verteld, heeft geleid tot een gestage stroom aan aanmeldingen voor de Kennismakingdagen van het KCT. De SAN is in 1988 opgericht met als doel de kennis en ervaring van adverteerders in te zetten voor een structurele bijdrage aan het communicatievak. De SAN stelt daartoe een jaarboek samen met daarin een overzicht van relevante reclamecampagnes van het voorafgaande kalenderjaar, onderverdeeld in meerdere categorieën. Aan de hand van het SAN Jaarboek kiest de jury per categorie de winnende campagnes in twee juryronden. De campagnes worden beoordeeld op creativiteit en effectiviteit. De juryteams bestaan uit marketing- en communicatieprofessionals allen werkzaam bij adverteerders uit het Nederlandse bedrijfsleven.

x

Nederland en Duitsland beloven elkaar bijstand

Duitsland en Nederland gaan nauw samenwerken bij de bestrijding van grote natuurrampen of calamiteiten in de grensstreek. De 2 landen bespreken in zo’n geval onmiddellijks de mogelijk inzet van militaire eenheden, het beschikbaar stellen van specialistische eenheden en de kosten.

Deze grensoverschrijdende samenwerking werd onlangs in Berlijn ondertekend door de Duitse generaal-majoor Hans-Werner Wiermann en de Nederlandse commodore-vlieger Theo ten Haaf. Zij zijn commandant Commando Territoriale Taken van de Bundeswehr en de Plaatsvervangend Directeur Operaties van de Defensiestaf.

“Als je goed van elkaar weet wat je hebt en wat je kunt, dan kan je elkaar nog beter helpen wanneer het er op aankomt”, verduidelijkte commodore Ten Haaf. “Als je elkaar kent, vertrouw je elkaar en op elkaars capaciteiten. Dan draag je bij aan een succesvolle samenwerking in tijden van rampen en crises.”

De landen hebben nu vastgelegd dat de staven van de betrokken eenheden in nauw contact met elkaar moeten staan. Ze houden elkaar van de voorwaarden en procedures op de hoogte, zodat wederzijdse hulp is gegarandeerd.

kaderwit

Concert op Karel Doorman eert Canadese veteranen

Nederland was deze week goed vertegenwoordigd aan de andere kant van de oceaan. Net als het koningspaar gaven ook marine en luchtmacht acte de présence in Canada. Met een concert aan boord van Zr. Ms. Karel Doorman eerden zij in Montreal de veteranen die in 1945 Nederland bevrijdden.

Nederlands grootste marineschip is momenteel in het gebied om operationele redenen. Het doet daar onder meer beproevingen voor koudweeroperaties. De training op de Atlantische Oceaan was een mooie gelegenheid om de Canadese oorlogsveteranen in het zonnetje te zetten. De kapel van de Koninklijke Luchtmacht zorgde voor een muzikale avond om 70 jaar vrijheid te vieren. Alle 700 genodigden op het logistieke transportschip kregen daarna een witte anjer opgespeld. De bloem is het nationale symbool voor respect en waardering voor Nederlandse veteranen.