01

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 11

Defensie in beeld

Texel

Vakantiegangers weten het als geen ander: Texel bereik je alleen met de (veer)boot. Dat was 70 jaar geleden niet veel anders voor de Canadese bevrijders. 20 mei vierde het Waddeneiland het einde van de Duitse bezetting. Daarvoor kwamen een groot aantal historische militaire voertuigen naar Texel. Per boot, uiteraard.

Foto: sergeant-1 Eva Klijn

Bivak

Marechaussees worden soms gezien als de vreemde eend in de militaire bijt. Ten onrechte: ze zijn net zo goed opgeleid en getraind als alle andere militairen. Dat blijkt wel uit het bivak van deze marechaussees-in-opleiding vorige week. Ze moesten én gingen tot het gaatje.

Foto: sergeant Hille Hillinga

Drills

Ook op Curaçao blijven de mensen van de B-compagnie 13 Infanteriebataljon doorgaan met hun trainingsprogramma. Het 1e peloton was deze week druk met het trainen van contactdrills in verschillende scenario's. De inzet en motivatie leden niet onder de hoge temperaturen op het eiland.

Foto: soldaat-1 Gregory Fréni

Scherp

Officier bij de mariniers word je niet zomaar. Deze aspiranten zitten middenin hun opleiding, waarin ze in 11 maanden hun leiderschapskwaliteiten, tactische vaardigheden, uithoudingsvermogen en fysieke kracht moeten tonen. Het beeld is wel wat schimmig, maar gelukkig zijn de mariniers tijdens deze nachtelijke operatie in Den Helder, zelf scherp.

Foto: sergeant Hille Hillinga

Monster

De Koninklijke Marechaussee en de Douane beschikken vanaf deze maand over de eerste 2 spiksplinternieuwe FRISC’s (Fast Raiding Interception and Special Forces Craft). Met de nieuwe vaartuigen start de marechaussee een pilot in het Waddengebied voor het bewaken van de maritieme grens. De FRISC moet het nieuwe ‘monster’ van het Waddengebied worden.

Foto: Evert-Jan Daniels