Tekst Jopke Rozenberg-van Lisdonk
Foto Valerie Kuypers

VeVa-opleiding stoomt MBO’ers klaar voor militaire baan

Leerlingen vertellen over opleiding Veiligheid & Vakmanschap

Ze zijn jong, op zoek naar een uitdaging en niet vies van fysieke inspanning. Leerlingen Veiligheid & Vakmanschap (VeVa) weten wat ze willen: een baan bij Defensie. 7 MBO’ers aan het woord over hun opleiding en passie voor Defensie.

x
Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp bezocht afgelopen jaar 7 van de 30 Regionale Opleidingscentra (ROC) met Veiligheid & Vakmanschap-opleidingen. “Ik vond de interactie met jullie het leukst”, vertelt de generaal aan de afvaardiging leerlingen die hij vorige week uitnodigde voor een afsluitende lunch op het ministerie. “Daardoor weet ik nu beter wat er bij jullie leeft. Dat is voor mij erg verfrissend en zet me aan tot nadenken.” De eerste ‘ROC School Tour’ krijgt volgend jaar een vervolg.

‘Nu weet ik het zeker, dit is wat ik wil’

Calvin van Zanten - Opleiding grondoptreden, 2e jaars

“Buiten slapen, marsen en ervaren hoe het is om krijgsgevangene te zijn; ik heb al zoveel meegemaakt bij 11 Luchtmobiele Brigade. Al bijna 100 dagen liep ik daar stage. De sfeer daar is echt te gek. De mensen komen voor elkaar op en hebben een hechte vriendschap. Zo tof, dat wist ik helemaal niet. Het kader (de leiding, red.) is wel streng, maar dat hoort bij de opleiding. Het is best pittig en fysiek uitdagend, maar dat wilde ik juist. En nu weet ik het echt zeker, dit is wat ik wil.”

‘Ik wil een bijdrage leveren aan de wereldmaatschappij’

Rick Lunter - Opleiding zorg, 2e jaars

“Noodhulp bieden en werken bij Defensie hebben altijd mijn interesse gehad. Ik wil een bijdrage leveren aan de wereldmaatschappij. Tijdens mijn praktijkweken mocht ik al een aantal keer bij Defensie binnenkijken. Met sergeanten sprak ik over het vak. Daardoor weet ik nu nog beter wat me straks te wachten staat. Op uitzending gaan en medische hulp aan het front bieden, dát wil ik. Met een medisch team er alles aan doen om iemand die op het randje van de dood balanceert weer op de rit te krijgen.”

‘Supergaaf om straks al leiding te geven’

Siem Gielesen - Opleiding grondoptreden, geslaagd

“Door alle bezuinigen bij Defensie twijfelde ik of ik wel aan deze opleiding moest beginnen. Daarom koos ik voor een opleiding binnenhuisarchitect. Leuk, maar niet mijn passie. Defensie vertelde me dat jong personeel altijd nodig is, dus na een jaar stapte ik over naar VeVa. Een goede opleiding met een volwassen benadering, erg fijn. Inmiddels ben ik geslaagd en mag ik over 2 maanden opkomen bij de Koninklijke Militaire School voor de opleiding onderofficier infanterie. Supergaaf en spannend om straks al leiding te mogen geven.”

‘Van jongs af aan wist ik: dat wil ik ook’

Pim Zwart - Opleiding mechatronica, 1e jaars

“Bij Defensie vind ik alles wat ik wil: techniek, uitdaging en fysiek bezig zijn. Het liefst ga ik de wapentechniek in bij de marine. Of misschien wel bij het Korps Mariniers. Werken bij Defensie zit in de familie. Al van jongs af aan wist ik: dat wil ik ook. De opleiding is ontzettend leuk. Behalve dat die heel fysiek is, leer ik veel in de praktijk. Ik oefen mijn vaardigheden op echte militaire voertuigen en scheepsmotoren. Hoe gaaf is dat?”

‘Na wat werkervaring kan ik alsnog overstappen’

Rick Verhaard - Opleiding bedrijfsautotechniek, 2e jaars

“Tijdens mijn opleiding heb ik Defensie echt beter leren kennen. Ik begon hier met het idee monteur te worden, maar nu wil ik liever naar het brigadeverkenningseskadron. Het actieve, vele buiten zijn en werken in een kleine groep trekt me. Toch maak ik eerst de monteursopleiding af, want ook dat vind ik nog leuk. Ik mag hier sleutelen aan terreinwagens en militaire vrachtwagens tijdens mijn praktijkweken. Na wat werkervaring als monteur kan ik alsnog overstappen naar de verkenners.”

‘Discipline, niet opgeven, elkaar helpen’

Sjoerd Beijer - Opleiding bedrijfsautotechniek, 2e jaars

“Discipline, niet opgeven, elkaar helpen en écht samenwerken; dat vind ik het mooiste aan de mariniers. Het lijkt me fantastisch om bij hen te mogen werken. Gemiddeld loop ik 1 week per maand stage op de marinierskazerne in Rotterdam. Dat is zo gaaf. Ik leer daar van alles, van militaire basisvaardigheden tot patrouille lopen en checkpoints maken. Op school leren we ook veel over de Tweede Wereldoorlog, enorm interessant. En natuurlijk sporten we veel, maar dat mag van mij nog wel meer.”

‘Dat hebben we maar mooi met zijn allen gedaan’

Kevin van Diessen - Opleiding grondoptreden, geslaagd

“Met de commando’s op bivak, dat staat me nog het meest bij van de opleiding. Ontzettend zwaar, maar het overweldigende gevoel ‘dat hebben we toch maar mooi met zijn allen gedaan’ overheerste achteraf. De hechte band die je in 2,5 jaar met klasgenoten opbouwt, is erg bijzonder. Sommigen zijn echt goede vrienden geworden. Ook ontdekte ik dat de infanterie niet helemaal mijn ding is. Ik wil sportinstructeur worden, het liefst bij Defensie of de politie. Daarom ga ik nu eerst een sportopleiding doen.”

kaderwit

De mbo-opleiding Veiligheid en Vakmanschap bereidt jongeren na het vmbo voor op een baan binnen Defensie. De opleiding op mbo-niveau 2, 3 of 4 is een prima opstap voor een baan als soldaat, matroos, marinier, korporaal of onderofficier. De lessen op het ROC worden afgewisseld met praktijkweken bij een onderdeel van Defensie. VeVa kent 9 verschillende vakrichtingen en duurt afhankelijk van het niveau 18 tot 48 maanden. Momenteel volgen 5.000 jongeren verspreid over 30 ROC’s een VeVa-opleiding.

Bezoek voor meer informatie de webpagina over Veiligheid en Vakmanschap.

kaderwit
De CDS in een bandenwisselwedstrijd tegen de VeVa-leerlingen tijdens 1 van zijn werkbezoeken. Foto: archief.