Tekst redactie Mediacentrum Defensie
Foto sergeant Hille Hillinga, Valerie Kuypers

Koninklijke Landmacht viert open dagen weer met ‘roadshow’

2de editie Landmachtdagen-nieuwe-stijl

film

De Koninklijke Landmacht vierde vorige week haar tweede open dagen-nieuwe-stijl: niet op een kazerne, maar in het openbaar. Knaldemo’s en klimwanden waren al vertrouwde aandachtstrekkers op Landmachtdagen. Maar militairen op basisscholen en in de bibliotheek; dat was even wennen.

‘Dit boek is een manier om mijn ervaringen te verwerken’

Dichters en krijgers

“Het is vooral een eerlijk boek. Een weergave van hoe ik de feiten heb ervaren”, begint majoor Niels Roelen zijn korte voordracht. Roelen, auteur van het boek Soldaat in Uruzgan, is samen met verschillende andere militaire schrijvers naar de Centrale Bibliotheek in Utrecht gekomen. Ze lezen er voor uit hun werk, signeren boeken en beantwoorden vragen van het publiek.

x
Op de in intieme setting gegeven lees- en signeersessie kwamen zo’n 50 man af.

De Utrechtse bieb kleurt de woensdagmiddag van de tweedaagse Landmachtdagen legergroen. Niet gek dat daar dan de vraag oppopt: “Waarom schrijven zoveel militairen en waarom schrijft u?” Roelen denkt even na en antwoordt dan: “Schrijven is voor mij een manier om mijn hoofd leeg te maken. Een manier om naar mezelf te kijken en na te gaan hoe ik in het leven sta.” 
De volgende spreker is majoor Marco Kroon, Ridder Militaire Willems-Orde. Kroon schreef meerdere boeken, waaronder Danger Close, over zijn ervaringen in Afghanistan. De majoor is stellig: “Ik voel me geen auteur, maar militair. Dit boek is een manier om mijn ervaringen te verwerken en om de frustraties die ik voelde van me af te schrijven.” 

Roelen en Kroon staan niet alleen. Ook de andere sprekende ‘dichtkrijgers’, onder andere generaal buiten dienst Peter van Uhm en sergeant Randy Noorman, laten blijken door dat ze zich in eerste instantie militair voelen, dan pas schrijver. Wat maakt de combinatie auteur en krijgsman dan zo potent?  
Majoor Roelen licht een tipje van de sluier op. “Door mijn uitzending en door mijn boeken kom ik op plaatsen waar ik normaal nooit zou komen. Allebei maken ze het leven nog spannender en avontuurlijker.”

Een leerzame dag. En ‘onwijs stoer’

Medics voor groep 8

Woensdagochtend was de primeur van de Landmachtdagen 2015 voor duizenden basisscholieren. Op meer dan 400 scholen kwamen 1 of meerdere militairen op bezoek. Die vertelden over hun werk, de krijgsmacht en de missies waaraan Nederland wereldwijd meedoet. Ze lieten natuurlijk ook hun uitrusting zien en beantwoordden zoveel mogelijk vragen.

x
Eerste luitenant Jacqueline en soldaat-1 Dave vertelden op een basisschool in Bussum uitvoerig over hun werk als militair en hun geneeskundige specialisme.

In het Noord-Hollandse Bussum bijvoorbeeld, ontving groep 8 van de Brandsmaschool eerste luitenant Jacqueline en soldaat-1 Dave. Beide landmachters vertelden uitvoerig over hun werk als militair en hun geneeskundige specialisme. Dave pakte zijn grote rugtas uit en liet zien wat hij allemaal meeneemt tijdens oefeningen en operaties. 
“We vinden het erg leuk hieraan deel te nemen”, verklaarde locatieleider Wilco Veldhuizen over het bezoek van de militairen. “De leerlingen hebben dit hele jaar al les gehad over de Tweede Wereldoorlog. Het thema van de Landmachtdagen, '70 jaar vrijheid, herdenken en erkennen', sluit daar perfect op aan. Op deze manier maken we een verbinding tussen de geschiedenis en de vrede en veiligheid nu.”
Een leerzame dag dus. “En onwijs stoer”, vulde groep 8-leerling Stijn aan.

Wijze les voor ‘vlogger’

De Bussumse scholieren hadden dubbel geluk: aan het einde van de presentatie stonden zij ook nog eens oog in oog met de populaire videoblogger Enzo Knol. Het tieneridool, bekend van zijn ‘vlogs’ op videokanaal Youtube, trad op als hoofdrolspeler in een korte film die de landmacht voor alle schoolpresentaties had gemaakt.

‘De landmacht staat voor: iets voor een ander over hebben’

De 'omgehangen' vlogger Enzo Knol vermaakt zich prima met groep 8 van de Harmsmaschool in Bussum en de militaire gasten.

In Bussum stapte hij pal na het vertonen van die video zelfs ook live het klaslokaal binnen, om met de leerlingen een filmpje op te nemen. “Onwijs kicken”, vond Knol de samenwerking met de landmacht. “Ik ben blij te zien dat de kinderen er ook iets van hebben opgestoken. En het was ook interessant om zelf wat meer te leren over het leger.” 
Wat dan? “De landmacht staat voor: iets voor een ander over hebben, moeite doen voor een ander, op elkaar letten. Werken in teamverband, dat vind ik toch wel mooi.”
Een dankbare les voor de populairste vlogger van Nederland. Een betere ambassadeur had de Koninklijke Landmacht zich bij schooljeugd niet kunnen wensen.

Bekijk de vlog die Enzo Knol van zijn bezoek maakte op Youtube.