08

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 10

Geef nooit op

Tekst Arjen de Boer
Foto sergeant Hille Hillinga, Mathilde Dusol (Bibian Mentel)

Defensie betrokken bij masterclass jonge topatleten

Een blik in het hoofd van militairen en topsporters

infographic

Een sterk lichaam is niet voldoende, tussen de oren moet het ook goed zitten. Dat geldt voor topsporters, militairen, voor iedereen eigenlijk. Lessen van 3 ervaringsdeskundigen, onder wie Ridder Militaire Willems-Orde majoor Gijs Tuinman.

De wedstrijd gaat lekker, de voorsprong is ruim voldoende. Maar dan zakt de prestatie in. De irritatie groeit, fouten stapelen zich op en de wedstrijd gaat verloren. Iedere sporter maakt het wel een keer mee. Mentale weerbaarheid is in zo’n situatie zeer belangrijk. Want hoe om te gaan met tegenslag en hoe is het tij te keren? Zo’n 50 jonge topatleten uit allerlei disciplines kwamen maandag naar de Kromhoutkazerne in Utrecht om over mentale weerbaarheid te leren. Zij luisterden naar de levenslessen van Ridder Militaire Willems-Orde majoor Gijs Tuinman, bergbeklimmer/beroepsavonturier Wilco van Rooijen en paralympisch snowboardkampioene Bibian Mentel. Sportkoepel NOC*NSF organiseerde de masterclass in samenwerking met Defensie.

De 3 sprekers kennen hun pappenheimers als het gaat om omgaan met tegenslagen. Zo was Tuinman met zijn collega’s omsingeld door de Taliban, raakte Van Rooijen verschillende malen gewond op steile berghellingen en amputeerden artsen bij Mentel een onderbeen wegens kanker. De gemene deler uit hun verhalen: geef nooit op.

Klik op de hotspots in het brein voor de levenslessen van de 3 ervaringsdeskundigen.

Kies positief.

Luisteren naar de mensen om je heen is belangrijk. Maar soms kan dat juist averechts werken, merkte Bibian Mentel. “Na mijn amputatie waren mensen alleen maar bezig met wat ik allemaal niet meer kon. Anderen met hetzelfde probleem kregen dit ook te horen en geloofden daadwerkelijk dat zij niets meer konden.” Mentel koos juist voor de positieve weg en heeft als paralympisch snowboarder al meerdere gouden plakken gewonnen.

Heilig vuur.

Geloof is belangrijk. Tuinman had als commando de beste training genoten, het modernste materieel en zeer capabele collega's. "Maar onze tegenstander vocht met wapens die 35 jaar begraven hebben gelegen, gebruikte communicatieapparatuur die ik voor 10 euro bij Bart Smit kan halen en maakte schoenen van oude banden.” Maar het waren formidabele tegenstanders, “omdat ze geloofden in hun strijd".

Back to basic.

Wie de beschikking heeft over de nieuwste snufjes heeft misschien een voorsprong. Maar mensen moeten zich daar niet blind op staren, weet majoor Gijs Tuinman. De basisvaardigheden van een sport, of baan, mogen niet ondergesneeuwd raken. “Een Olympisch kampioen is degene die onder alle omstandigheden de basics op orde heeft.”

Pitbull.

Wees vasthoudend, verlies nooit het doel uit ogen. Bijt je erin vast. “De beste tip die ik kan geven is toch wel: follow your dream”, zegt snowboardster Mentel. “Kan het niet linksom, dan maar rechtsom.”

Eigenwijs.

Geloof niet te veel in onmogelijkheden, benadrukt Van Rooijen. "Ieder lichaam is uniek en het is mogelijk je mentaal goed voor te bereiden. Vertrouw in je eigen kracht en durf eigenwijs te zijn. Het is mijn geloof dat hoe beter je nadenkt over risico's hoe kleiner de kans dat er daadwerkelijk iets gebeurt."

Tussen de oren.

"Reinhold Messner (Italiaanse bergbeklimmer, red.) was de 1e mens die de 14 hoogste bergen heeft beklommen. ‘Dat moet een bijzonder man zijn’, dachten wetenschappers. Maar er viel niets te meten, geen speciale enzymen in zijn lichaam of zo”, vertelt Wilco van Rooijen. “99 procent zit tussen je oren. Het gaat om de juiste visie, focus én het juiste team. Die zaken zorgen ervoor dat mensen tot extreme prestaties komen."