01

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 10

Defensie in Beeld

Stoer

Het militaire vak heeft altijd al een bijzondere aantrekkingskracht gehad op stoere kids. Deze jonge Rotterdammer heeft zich tijdens de Landmachtdagen in zijn woonplaats laten camoufleren én inspireren: hij geeft zijn beste 'warface' prijs.
Foto: sergeant Hille Hillinga

Schiettent

Prijsschieten doe je doorgaans op de kermis. Mortieristen gaan er voor naar het artillerieschietkamp bij Oldebroek. Daar mikken ze jaarlijks op de prestigieuze Menno van Coehoornbokaal. De zuiverste landmachteenheid met het 81 mm mortier wint daar de beker. Vorige week waren de mortieristen van 42 Bataljon Limburgse Jagers de beste in de militaire schiettent: zij wonnen de editie van 2015.
Foto: Rob Gieling

Drugsjacht

Het fregat Zr. Ms. Van Amstel is zondagmiddag vanuit Den Helder naar het Caribisch Gebied vertrokken. Het schip gaat onder meer antidrugsoperaties en kustwachttaken uitvoeren. De 160 bemanningsleden werden uitgezwaaid door vrienden en familie. In deze regio vormt met name de drugsbestrijding een belangrijk deel van het werk.
Foto: Phil Nijhuis

Diploma

18 dagen lang oefenden ze gewondenverzorging onder gevechtsomstandigheden en vechten in stedelijk gebied. Niet zonder resultaat. Een bataljon Peshmerga-strijders behaalde onlangs week hun ‘infanteriediploma’. De deels door Nederlandse militairen opgeleide Koerdische strijders kunnen de opgedane kennis meenemen naar het front om terreurgroep ISIS te bevechten.
Foto: sergeant Sjoerd Hilckmann

Selfie

Generaal Tom Middendorp, de Commandant der Strijdkrachten, rondde onlangs een tour langs scholen van de VMBO-opleiding Veiligheid- en Vakmanschap af met een lunch met aspirant-militairen. Tijdens zijn rondgang langs de scholen werd hij vaak als een beroemdheid ontvangen. En wat doe je met idolen? Daar maak je een selfie mee. Daar was de generaal gelukkig zelf ook wel voor in.
Foto: Rhalda Jansen