Jaarverslag IGK: ‘Er is nog veel te doen’

2014 is voor Defensie een bewogen jaar geweest. Desondanks keert het vertrouwen bij het personeel in Defensie als werkgever voorzichtig terug. Dat stelt Inspecteur-generaal der Krijgsmacht (IGK) luitenant-generaal Bart Hoitink in zijn jaarverslag. Minister Jeanine Hennis-Plasschaert stuurde het woensdag naar de Tweede Kamer.

De IGK adviseert de minister van Defensie over het Defensiebeleid en de uitvoering ervan. Hij legt werkbezoeken af en doet onderzoek. Zo krijgt hij inzicht in de manier waarop Defensie beleid uitvoert en hoe Defensiepersoneel regelgeving ervaart. Hij rapporteert zijn bevindingen elke 4 maanden aan de minister en bundelt deze jaarlijks in een verslag. 
De IGK zegt in zijn jaarverslag dat het vertrouwen van het personeel in Defensie begint terug te keren. Volgens Hennis is dat hoopgevend: “Maar het is echter nog niet overal het geval. Er is nog veel werk nodig om dit herstel te laten doorzetten.” Ze wil het vertrouwen bevorderen door onder meer betere arbeidsvoorwaarden en het aanpakken van dagelijkse ergernissen, zoals te hoge werkdruk en internettoegang in legeringsgebouwen en op marineschepen.

Materieel, infrastructuur en bedrijfsvoering 
Bij alle krijgsmachtdelen zijn er beperkingen op het gebied van de materiële gereedheid. De problematiek is per (wapen)systeem verschillend, maar de belangrijkste oorzaken zijn de beschikbaarheid van schaars technisch personeel en reservedelen, en de verwervingsachterstanden. De IGK constateert dat Defensie werk maakt van het aanvullen van de voorraden reservedelen. Voor het aantrekken en behouden van schaarse categorieën personeel, zoals technici, neemt Hennis maatregelen met onder meer gerichte reclamespots en online arbeidsmarktcommunicatie.

Luchtmacht werkt mee aan flexibel ruimtemissieconcept

De Koninklijke Luchtmacht, XCOR Space Expeditions, ESA-ESTEC en de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek van de TU Delft gaan nauw samenwerken. Dat doen ze in een project voor de ontwikkeling, het onderzoek, het testen en het demonstreren van een nieuw en flexibel ruimtemissieconcept met een nieuw type ruimtevliegtuig dat diverse keren per dag inzetbaar is.

Vorige week werd een intentieovereenkomst ondertekend tijdens de traditionele Luchtvaart Lentebijeenkomst in Grand hotel Huis ter Duin in Noordwijk van de Dutch Aviation Group (DAG). Het onderzoeksproject moet duidelijk maken of dit ruimtevliegtuig geschikt is als lanceerplatform voor het testen van nieuwe technologie, zoals instrumenten en 'melkpaksatellieten' (satellieten ter grootte van een pak melk of een pak suiker) in de ruimte. Deze vorm van ruimtevaart is aanzienlijk sneller en goedkoper dan traditionele ruimtemissies en -lanceringen. In 2018 wordt de eerste vlucht uitgevoerd tot een hoogte van ruim 100 kilometer boven de aarde.

Eureka: scholieren ontwerpen basis van de toekomst

Ontwerp de ‘base van de toekomst’, zo luidde de opdracht die scholieren dit jaar kregen tijdens de landelijke ontwerpwedstrijd Eureka!Cup. Het team GreenCamp van het Gymnasium Novum uit Voorburg werd woensdag in Utrecht tijdens de finaledag voor HAVO en VWO aangewezen als winnaar. Het team presenteerde een innovatief systeem voor de energiehuishouding van een militaire basis.

Ontwerpwedstrijd Eureka!Cup daagt scholieren uit om met innovatie ideeën bij te dragen aan de toekomst van Defensie. Aan de voorrondes voor de landelijke finale namen zo’n 5000 scholieren deel. De scholieren droegen met veel creativiteit en enthousiasme bij aan de gestelde vraag om een zero footprint basiskamp te ontwerpen. Kleine windmolens om de downwash van helikopters om te zetten in energie; spinningfietsen in de fitness om de slaapvertrekken van licht te voorzien; een oplosbare steensoort als ondergrond die na vertrek weer één wordt met de natuur. Dit waren slechts enkele van de vele creatieve ideeën van de scholieren.
Het was de tweede keer dat Defensie meedeed met de ontwerpwedstrijd. “De scholieren zijn bijzonder creatief. Ze kwamen echt met out-of-the-box oplossingen, vaak ondersteund met grondig onderzoek”, reageerde kapitein Rick Krosenbrink. Met 5 collega’s beoordeelde hij alle ontwerpen. “De wedstrijd is een leuke manier om de scholieren te laten zien waar Defensie voor staat. En we maken toekomstige technici duidelijk wat zij met hun kennis voor ons zouden kunnen betekenen.”

Willemstad vernietigt eerste mijn tijdens inzet Estland

Mijnenjager Zr.Ms. Willemstad heeft voor de kust van Estland een oude mijn ter ontploffing gebracht. Dit is de eerste keer voor het marineschip sinds zij in maart is toegevoegd aan de Standing NATO Mine Counter Measures Group 1 (SNMCMG1).

Na een havenbezoek in Tallinn zijn de 9 deelnemende schepen van SNMCMG1 gestart met operatie Open Spirit. Tijdens deze operatie kregen alle mijnenjagers een gebied voor de kust aangewezen en speuren uitvoerig de zeebodem af. Zr.Ms. Willemstad identificeerde op 82 meter diepte een Russische contactmijn uit de Tweede Wereldoorlog, ongeveer 7 kilometer uit de kust. Het schip heeft deze vervolgens tot ontploffing gebracht.
Een bijzondere gebeurtenis, vertelt de commandant van de Willemstad, luitenant-ter-zee-1 Joost Frielink. "Het is de eerste mijn die tijdens de operatie Open Spirit gevonden en onschadelijk is gemaakt." In de Eerste en Tweede Wereldoorlog zijn in de Golf van Finland veel mijnen gelegd. "In dit gebied waren dat er al ongeveer 26.000", vervolgt Frielink. "Dit kan gevaarlijk zijn voor de scheepvaart in de regio. Daarom is het belangrijk dat we ze opsporen en opruimen."

kaderwit

Marine gaat als de bliksem met zonneboot

Het Koninklijke Marine Solar Team heeft vorige week meegedaan aan het Nederlands kampioenschap Zonnebootrace. De 11 matrozen van de Koninklijke Marine Technische Opleidingen (KMTO) kwam in actie tijdens de titelstrijd in Akkrum.

De KMTO nam dit jaar als enige boot deel in de V20-klasse, waarbij een standaardromp wordt afgebouwd. De boot nam wel deel aan vrijwel dezelfde wedstrijdonderdelen als de 8 boten uit de A-klasse, die de teams helemaal zelf bouwen. Gezien de prestaties zou de marineboot rond de zesde plek zijn geëindigd.
De matrozen van het KMTO-solarteam volgen de MBO 3-opleiding Mechatronica. Die wordt verzorgd door het regionaal opleidingscentrum Kop van Noord-Holland en de marine. Binnen de opleiding kunnen studenten onder meer voor het solarproject kiezen. Matrozen in dienst van de Koninklijke Marine worden klaargestoomd voor een functie als servicemonteur aan boord van een schip.

x