x

03 | 09

400.000 bezoekers bij Wereldhavendagen

De 46e editie van de Wereldhavendagen heeft begin deze maand zo’n 400.000 bezoekers getrokken. Zij zagen in de Rotterdamse haven tal van demonstraties en presentaties van met name de Koninklijke Marine. Die was met meerdere schepen en vele activiteiten langs de kade in Rotterdam uitstekend vertegenwoordigd. Bezoekers konden onder begeleiding aan boord van het Luchtverdedigings- en Commandofregat Zr.Ms. De Ruyter en de mijnenjager Zr.Ms. Zierikzee. Ook het hydrografisch opnemingsvaartuig Zr.Ms. Snellius en het duikvaartuig Cerberus lagen in de haven. Daarnaast was aan de Parkkade traditiegetrouw het mariniersdorp opgebouwd. Via displays en interactieve stands kregen bezoekers een kijkje in de wereld van het Korps Mariniers. Verder waren er diverse voertuigen te bekijken. De marine gaf uiteraard de nodige demonstraties. Die waren op het land, te water, maar ook in de lucht. Een NH90 maritieme gevechtshelikopter was namelijk eveneens in de havenstad. Het publiek kreeg onder meer te zien hoe er wordt opgetreden tegen drugssmokkel en hoe een vijandelijke onderzeeboot kan worden opgespoord. De luchtmacht verraste de aanwezigen verder met een fly-by van 5 F-35’s. Commandant Zeestrijdkrachten vice-admiraal Rene Tas sprak in Rotterdam met tal van bezoekers en collega’s. “Dit is een mooi evenement waar wederom het belang van de vrije zee en de Nederlandse maritieme sector te zien is”, aldus de vlootvoogd. (Foto’s Louis Meulstee)

x

03 | 09

Zr.Ms. Tromp naar SNMG1

Zr.Ms. Tromp is op 3 september uit de haven van Den Helder vertrokken naar de Oostzee. Het Luchtverdedigings- en Commandofregat (LCF) met ruim 180 opvarenden maakt tot begin december deel uit van de Standing NATO Maritime Group 1 (SNMG1). Dit is een van de snel inzetbare vlootverbanden van het bondgenootschap. SNMG1 opereert op de Oostzee, Atlantische Oceaan en de Noordzee en is 24/7 inzetbaar voor operaties. Zr.Ms. Tromp patrouilleert de komende periode samen met schepen uit landen als Denemarken, Duitsland, Frankrijk en Italië. SNMG1 staat dit jaar onder commando van een Duitse vlagofficier. Met tal van oefeningen bereidt de taakgroep zich erop voor om dreigingen vanuit de lucht, vanaf en onder water het hoofd te bieden. Bij de oefeningen en operaties beschikt de Tromp onder meer over een NH90 maritieme gevechtshelikopter. Het LCF is het tweede Nederlandse marineschip in korte tijd dat zich aansluit bij een NAVO-vlootverband. De mijnenjager Zr.Ms. Vlaardingen vertrok 2 weken eerder uit Den Helder en sloot zich aan bij de Standing NATO Mine Countermeasures Group 1.

x

05 | 10

Reünie Global Enterprise-reis Hr.Ms. Tromp

Van oktober 2006 tot maart 2007 maakte Hr.Ms. Tromp de wereldreis Global Enterprise, met historische havenbezoeken aan onder andere Pearl Harbour op Hawaï (foto), Kaapstad en Sydney. Op donderdag 5 oktober aanstaande wordt er een reünie gehouden voor de bemanning van destijds. Deze zal plaatsvinden in De Witte Raaf, op Marinebasis Den Helder. Het organisatiecomité heeft zijn uiterste best gedaan om zoveel mogelijk bemanningsleden uit die tijd te achterhalen, maar mocht u nog niet zijn uitgenodigd voor deze mooie reünie, neem dan contact op met: reunieglobalenterprise@gmail.com.

x

27 | 10

HoBoKo-reünie 2023

Deze reünie zal plaatsvinden op vrijdag 27 oktober 2023 op het Marine Etablissement Amsterdam, in het Evenementengebouw (nr. 30). Ontvangst om 10:00 uur, met koffie of thee en gebak. Om 11.00 uur gaat de bar open, waarna om 13.00 uur de traditionele nasimaaltijd zal worden geserveerd in het bedrijfsrestaurant. Om 16.00 uur eindigt de reünie. Om deel te kunnen nemen aan deze reünie dient u zich vóór zaterdag 30 september in te schrijven, door € 17,50 per persoon over te maken op rekeningnummer: NL21INGB0007470194, t.n.v. Reüniecommissie HoBoKo, onder vermelding van uw achternaam, voorletters en woonplaats en, indien van toepassing, de namen van invitees en/of begeleiders.

x

12 | 09

Vrijwilligers gezocht voor Kazemattenmuseum

Het leger- en oorlogsmuseum in Kornwerderzand, beter bekend als het Kazemattenmuseum, wordt volledig gerund door vrijwilligers. Dat geldt ook voor alle activiteiten eromheen. Door de jaren heen was er een vrij constante ploeg van 90 tot 100 personen beschikbaar, maar de laatste jaren wordt het lastiger om mensen aan te trekken. Eén van de ideeën om daar wat aan te doen, is om (oud)militairen en mensen uit hun directe omgeving te werven. Meer informatie vindt u op: https://www.kazemattenmuseum.nl/vrijwilliger-bij-het-kazemattenmuseum/.

x

12 | 09

Abonnee worden?

Alle Hens 10 keer per jaar automatisch en gratis in je mailbox ontvangen? Dat kan! Schrijf je hieronder in voor de nieuwsbrief. Iedere uitgave kun je via internet (op de werkplek) lezen op tablet, telefoon, computer en laptop. Aanmelden? Klik hier om je abonnement te activeren.