Tekst LTZ 2OC (SD) Djenna Perreijn
Foto John van Helvert
Zoektocht naar collega’s van alle achtergronden zet door
De wervingscampagne ‘Generatie D: denkers, doeners en durvers’, om nieuwe collega’s aan te trekken, breidt zich binnenkort uit. De uitingen focussen zich dan ook op ‘mogelijkheden’: welke kansen biedt Defensie bijvoorbeeld aan burgermedewerkers, reservisten of parttimers? Daarbij komt uiteraard ook de Koninklijke Marine uitgebreid aan bod.
Binnen de campagne zien we straks bijvoorbeeld een moeder in marine-uniform die ’s ochtends de kinderen klaarmaakt voor school. Geen actrice, want zij is reserveofficier. Voor veel collega’s is het beeld niet bijzonder, maar voor de buitenwacht heeft zij als reservist geen baan die voor de hand ligt.
“Dat komt omdat er nog steeds een eenzijdig beeld bestaat dat militairen zwaar getrainde jonge mensen zijn met een wapen die bijna altijd in het buitenland zijn”, weet campagnemanager luitenant ter zee 2OC (SD) KMR Kris Manders van de afdeling Arbeidsmarktcommunicatie (AMC) van het Dienstencentrum Personeelslogistiek.
Iedereen nodig
De afgelopen tijd werkte Manders aan de uitbreiding op de Generatie D-campagne. “Die bekende ‘groene’ collega hebben we óók nodig, maar we ontkrachten het eenzijdige beeld door bijvoorbeeld ook een burger op een innovatieve afdeling in beeld te brengen. Zo laten we zien dat het niet uitmaakt wie je bent; het gaat erom wat je leuk vindt. We hebben namelijk iedereen nodig: burgers, reservisten en specialisten met allerlei achtergronden.”
Flink personeelstekort
Daarmee overdrijft Manders niet. De organisatie groeit, maar kampt met een flink personeelstekort. “Dat speelt bij alle krijgsmachtsdelen en eigenlijk de gehele arbeidsmarkt. Bij de marine zit het grootste knelpunt bij de Operationele Dienst Verbindingsdienst en Technische Dienst; die komen honderden matrozen en onderofficieren tekort. Dankzij eerdere campagnes is dat inmiddels alom bekend, maar ook voor bijvoorbeeld de officiersopleidingen van het Koninklijk Instituut voor de Marine missen we veel aanmeldingen.”
Dus richt de campagne zich op een brede doelgroep. “Onder ‘Generatie D’ vallen middelbare scholieren, actief-dienende militairen of veteranen”, aldus Manders. “Maar ook burgers, zoals een chirurg die zich verder wil specialiseren en parttime in het Centraal Militair Hospitaal kan werken.”
Ook komt het Dienjaar aan bod. Een nieuwe manier om Defensie op een toegankelijke manier te ontdekken. ‘Generatie D’ kenmerkt zich dus niet door een leeftijdscategorie, maar door een bepaalde mindset. “Het zijn mensen die verder willen gaan en alles uit het leven willen halen.”
Verrassende functies
De bestaande campagne focust zich op de thema’s persoonlijke groei, kameraadschap en zingeving. Door hier ‘mogelijkheden’ aan toe te voegen, moeten de ‘D-ers’ verrassende functies ontdekken die ze niet voor mogelijk hielden of waar ze simpelweg nooit aan hadden gedacht. Zoals de functie van cyberspecialist of IC-verpleegkundige. Ook de bijbehorende gunstige arbeidsvoorwaarden bieden uiteraard mogelijkheden.
Defensie biedt tevens de gelegenheid om je te verdiepen, verder opgeleid te raken en bijvoorbeeld te reizen. “Maar dat laatste hóéft niet”, haast Manders zich. “In de campagne zie je weliswaar infanteriecollega’s op oefening in Spanje, maar juist ook marinecollega’s die vanaf Marinebasis Den Helder gewoon naar huis fietsen. Die belangrijke boodschap benadrukt nu ook vooral: werken bij Defensie ìs niet altijd ver van huis.”
Trechtermodel
Hoe bereiken we die potentiële collega’s die een stap verder willen doen? Manders spreekt van een ‘trechtermodel’: “Bovenin de trechter zetten we met onder meer televisiereclames in op de hele Nederlandse samenleving. Die uitingen zijn logischerwijs nog niet echt toegespitst op bepaalde functies.”
In de laag daaronder worden specifiekere doelgroepen op basis van interesses en leeftijd bereikt via sociale media zoals YouTube en nieuwssites. “Wie daar een advertentievideo uitkijkt in plaats van wegklikt, die ‘volgen’ we daarna online in de hoop dat hij of zij doorklikt naar werkenbijdefensie.nl. Daar kunnen potentiële collega’s hun interesses, opleidingsniveau en achtergrond invullen en ontdekken welke vacatures daarop aansluiten.”
Helemaal onderin de trechter spelen online zoektermen en de regio een belangrijkere rol. Woon je in de kop van Noord-Holland, dan is de kans groot dat je reclames van de marine onder ogen krijgt. Kom je uit Rotterdam of Doorn, dan kun je zomaar in aanraking komen met functies van het Korps Mariniers. “En naast grotere online zichtbaarheid, herinneren we mensen ook aan de mogelijkheden bij Defensie door reclame-uitingen op stations en in sportscholen.”