Column Chef der Equipage Commando Zeestrijdkrachten

In ons leven kennen we zo onze uitdagingen. Of het nu gaat om persoonlijke uitdagingen, professionele obstakels of wereldwijde crises, soms lijkt het alsof alles tegenzit. Zo ook in ons werk. Het heeft er soms de schijn van dat zaken waar we tegenaan lopen niet de aandacht krijgen die ze verdienen of is de voortgang op dossiers niet of nauwelijks merkbaar.

Wellicht heeft u mij wel eens horen zeggen dat ik binnen een kwartier 100 zaken kan opnoemen die anders kunnen of beter moeten. Toch is het belangrijk om positief te blijven en oog te houden voor de zaken die al wel goed zijn ingeregeld. Daarnaast is het zo dat wanneer je alleen maar negatief denkt, je ook alleen maar dingen ziet die dat staven. Dat betekent overigens niet dat we onze ogen moeten sluiten voor de dossiers die verbetering moeten brengen. Integendeel!

Waarom is het heel belangrijk om positief te blijven? Positiviteit heeft een sterk effect op ons mentale welzijn en onze productiviteit. Door positief te blijven, kunnen we beter omgaan met stressvolle situaties; met de huidige werkdruk geen zeldzaam verschijnsel. Het stelt ons in staat om beter na te denken en effectieve oplossingen te vinden voor problemen die zich voordoen. Bovendien heeft positiviteit een aanstekelijk effect op anderen. Onze houding kan anderen inspireren en motiveren, het creëert optimisme, enthousiasme en veerkracht.

Positiviteit heeft een aanstekelijk effect op anderen

Daarnaast is het zaak dat we waardering tonen voor wat er al is bereikt. Het erkennen en vieren van kleine successen kan een grote impact hebben op ons gevoel van voldoening en motivatie om door te gaan. Waardering is een niet te onderschatten factor. Niemand is ooit slechter geworden van een schouderklopje of een compliment.

Ook is het goed om minder zaken als vanzelfsprekend te beschouwen en na te denken over zichtbare (blijvende) waardering voor inzet. Denk hierbij aan nationale inzet die we nu min of meer als ‘normaal’ zijn gaan beschouwen. Het werk aan boord van het stationsschip in de West, het ruimen van explosieven op de Noordzee in het kader van Beneficial Cooperation en het werk van de Explosieven Opruimingsdienst op land zijn hiervan slechts enkele voorbeelden. 

Laten we ons dus vooral richten op zaken die al wel goed zijn ingeregeld en positief blijven! Want juist dat zorgt voor de mentale (veer)kracht om problemen te overwinnen en succesvolle resultaten te behalen. 

Adjudant ODOPS Hans Hijman

Chef der Equipage Commando Zeestrijdkrachten