Tekst KAP Jessica Bode
Foto Richard Seijger

Oudgedienden halen geld op voor goed doel

Zo'n 50 (oud-)geüniformeerden legden onlangs al roeiend 358 kilometer af voor het goede doel. Met deze uitputtingsslag tussen Maastricht naar Rotterdam vroeg de Dutch Marines Rowing Challenge (DMRC) aandacht voor PTSS.

‘Iemand in je omgeving kan PTSS hebben zonder dat je het weet’

Parcoursen van soms wel 60 kilometer per dag, fikse regenbuien, veel wind, maar ook af en toe een zonnetje, maakten het tot een enerverende tocht. Via onder meer Maastricht, Arnhem, Culemborg en Schoonhoven voer de sloepenstoet, onder de imposante Van Brienenoordbrug door, op 2 september de Rotterdamse Wereldhavendagen binnen. De club van 54 roeiers en zeker 60 ondersteuners was toen 7 dagen onderweg en had er toen net zoveel kilometers opzitten als het aantal jaren dat het Korps Mariniers oud is.

Tussen 26 augustus en 2 september roeiden 54 geüniformeerden 358 kilometer door Nederland, om geld op te halen voor het goede doel.
De reis tussen Maastricht en Rotterdam kende zonnige momenten, maar ook noodweer.

Bewustwording van gevaren

Met de grootse roeiactie vroegen de (oud-)mariniers en andere (oud-)geüniformeerden, zoals politieagenten, ambulancepersoneel of brandweerlieden, aandacht voor de mentale risico’s van hun vak. “Bewustwording van de gevaren van PTSS”, benadrukt één van de roeiers, oud-marinier Erwin Kok.

De 'Grande Finale’ was op 2 september tijdens de Rotterdamse Wereldhavendagen.

“Iemand in je omgeving kan PTSS hebben zonder dat je het weet. Je vindt misschien dat diegene soms gek reageert, maar wie weet wat erachter schuilgaat”, waarschuwt hij.

Uiteraard moet er ook geld opgehaald worden, steekt Kok niet onder stoelen of banken. De teller staat inmiddels op 12.000 euro. Om het streefbedrag te halen is er nog bijna 5.000 euro nodig. “Voor onderzoek naar preventieve maatregelen en behandelmethoden, maar ook voor hulp op maat aan mensen die bijvoorbeeld een hulphond nodig hebben. Dat is duur, maar enorm levensveranderd. Hopelijk hebben de mensen wat euro’s over.”

Op sommige dagen werd bijna 60 kilometer afgelegd. Een aanslag op het lichaam, maar het levert wel bijzondere beelden op.

‘Roeien heeft positief effect op mentale gezondheid’

Toch niet eenmalig

De DMRC begon in 2015 met een 'eenmalige' actie van een handvol mariniers, door van Rotterdam naar Londen te roeien voor buddy’s met PTSS. Maar daar bleef het niet bij. Het resulteerde in een gelijknamige sloepenvereniging met inmiddels 6 locaties, in onder meer Rotterdam, Roermond, Culemborg en Almere. Hier kunnen zij die PTSS of andere mentale klachten opliepen tijdens de dienst, eens per week contact zoeken met gelijkgestemden. "Een soort thuiskomen in een ongedwongen en sportieve setting", vult Kok aan.

Uit onderzoek blijkt dat roeien in teamverband een positief effect heeft op de mentale gezondheid', weet de oud-marinier te vertellen. “Roeien voor en door buddy’s.” Overigens hebben niet al de leden PTSS of andere mentale klachten. “Het zijn wel mensen met een zelfde soort achtergond die vanuit een geüniformeerde functie ervaringen delen. Mensen die aan 1 woord genoeg hebben om de ander te begrijpen.”

De roeiers deden het niet alleen. Ruim 60 ondersteuners zorgden voor onder meer voeding, medische hulp, kampementen en logistiek. Ook voer er continu een schip mee.

Zichzelf zijn

Al hoeft er niet per se gesproken te worden. “Misschien een cliché, maar 'niets moet en alles mag'. Veel mensen met het stresssyndroom voelen zich niet begrepen, nutteloos. De stoornis drukt hen voor hun gevoel naar de kantlijn van de samenleving. Bij onze roeivereniging kunnen ze even gewoon zichzelf zijn. Ze komen ‘thuis’. Ze worden gehoord."

Kleine bijdrage, groot verschil. Doneren kan via deze link