03

Dit artikel hoort bij: Alle Hens 8

‘Laat je niet intimideren door dit gebied’

Tekst LTZ 2OC (SD) Joost Margés
Foto Cees Baardman en video: AOO Eva Klijn

Joint Mountain Training werkt aan lichaam en geest

Na een rustig begin, keerden de weergoden zich de afgelopen periode tegen de mariniers die in Noord-Noorwegen waren neergestreken voor de jaarlijkse Joint Mountain Training (JMT). Voor het bereiken van de trainingsdoelen was die omslag natuurlijk een goede zaak. Die doelen zijn tweeledig, volgens luitenant-kolonel der mariniers Chris Wigger, commandant van 2 Marine Combat Group: “Ontwikkel de gehardheid die nodig is om onder extreme omstandigheden te opereren en zorg dat je er klaar voor bent om de Noordflank van het NAVO-verdragsgebied te beschermen.” Een ding is duidelijk: de JMT is niet voor mensen met zwakke knieën, zowel geestelijk als lichamelijk.

“De Joint Mountain Training en de Joint Arctic Training zijn kenmerkend voor mariniers en bereiden ons voor om op te kunnen optreden onder extreme omstandigheden”, aldus overste Wigger. “Wat de opbouw van de JMT betreft, beginnen we met de Mountain Movement and Survival Course. Daarin draait het om leven, overleven en verplaatsen door bergachtig terrein. De opleiding is eerst gericht op het individu, die moet de basisvaardigheden aanleren en beheersen. Dan gaan we door naar het sectie- en troop-niveau. Uiteindelijk komt alles samen in de Field Training Exercise, waarbij de mannen 10 dagen in het veld zitten en onder een hoog militair tempo meerdere offensieve en defensieve opdrachten uitvoeren.”

Een eenheid voert een vertical assault uit na een landing.

Drietrapsraket

Wigger: “Waar ik op gedrukt heb als commandant, is een ‘drietrapsraket’. Ten eerste: het ontwikkelen van fysieke en mentale gehardheid. Optreden onder deze omstandigheden vereist nu eenmaal dat je als individu fysiek en mentaal fit bent. Maar met fitheid alleen kom je er niet. Daarom is het tweede thema: eigenaarschap. Verantwoordelijkheid voelen en nemen voor jezelf en voor het team, om je taken goed te volbrengen. Ten derde wil ik leiderschap zien, op alle niveaus. Goede leiders geven niet alleen het goede voorbeeld, maar zijn zich bewust van het effect dat de extreme omstandigheden hebben op hun personeel en de inzetbaarheid van hun wapensystemen. Dan draait het om voortzettingsvermogen; ondanks dat je vermoeid bent je zaken toch op orde hebben.”

Fysieke en mentale fitheid zijn vereist.

Tactische context

“Deze drie thema’s vind ik belangrijk, omdat het optreden onder extreme omstandigheden in de regel decentraal werkt”, licht de overste toe. “Veelal met kleine teams, die onafhankelijk opereren, waarvoor het doel van de opdracht leidend is (mission command). Dus dan moet iedereen weten wat er van hem verwacht wordt. Dat leer je het snelste in een tactische context. Dus we blijven weg van het schoolse en zijn meer bezig met de praktijk. Daarom wordt ook in organieke verbanden gewerkt. De novices doorlopen dus samen met continuations hetzelfde programma. Zo leren de nieuwelingen de skills & drills van de ervaren mariniers en kan de (junior) leider het team vormen zoals hij dat wil. Bovendien begrijpen de novices zo veel beter het belang van de aangereikte skills & drills, zoals bijvoorbeeld navigeren in dit moeilijke terrein.”

Navigeren in bergachtig gebied is een grote uitdaging.

Blessures voorkomen

Of de mannen het naar hun zin hadden? “Ze zijn in ieder geval behoorlijk aan hun staart getrokken”, antwoordt de overste. “Zo hebben ze zich ongeveer 200 kilometer tactisch verplaatst met de volledige derdelijns bepakking. Dat gebeurde ook tijdens 9 nachtelijke verplaatsingen. In dit terrein een prestatie op zich, want dat is extreem lastig.”

Van de 500 mensen die voor de JMT in Noord-Noorwegen neerstreken, vormden de 184 nieuwkomers een belangrijk deel. “Van hen hebben 47 jongens het niet gehaald, voornamelijk vanwege blessures. Om uitval in de toekomst verder tegen te gaan, werken we op dit moment aan de uitrol van een systeem om de individuele conditie en belasting beter te monitoren. ‘Kratos’ meet via een Garmin-smartwatch hoe het gesteld is met iemands slaappatroon, voeding en wat de inspanningen met zijn lichaam doen. Hiermee kunnen we mensen dan beter voorbereiden, begeleiden en zo hopelijk veel blessures voorkomen.”

Ruim voldoende

De afsluitende Field Training Exercise van de JMT gold ook als certificeringsoefening voor de Marine Spearhead Task Unit (MSTU) van 2 Marine Combat Group. Deze snelle reactiemacht staat op 48 uur notice om waar ook ter wereld ingezet te worden. De MSTU doorliep meerdere scenario’s en slaagde met een ‘ruim voldoende’.

Minder moeizaam

Sergeant van de mariniers Dennis is Mountain Leader (ML) en verbleef inclusief de voorbereidingsperiode 5 weken in Noorwegen voor de bergtraining. Sinds de JMT werkt met gemende teams van ‘nieuwe’ en ervaren mariniers, is zijn rol als ML’er verschoven van iemand die voorop ging, naar iemand die als vraagbaak functioneert en kaderleden coacht en begeleidt bij hun werk in het ruige terrein.

Wat Dennis het mooiste aan de JMT vindt? “Dat is het opleiden van vooral de jonge, onervaren mariniers en ze te begeleiden in dit moeilijke terrein”, vertelt hij. “En vooral ook laten zien dat het gebied niet zo extreem is als het lijkt, als je goed voorbereid bent en je bij de uitvoering van je opdrachten aan de skills & drills houdt. Ook in de voorbereiding kun je al veel winst boeken. Je merkte dat de bergtraining minder moeizaam verliep bij eenheden die er in de voorbereiding al goed voorstonden.”

De benodigde instelling: er volledig voor willen gaan.
“Heel veel is mentaal”; hoogtevrees zou bijvoorbeeld heel slecht uitkomen.

Groter plaatje

“De benodigde instelling tijdens de JMT, voor jezelf en binnen je team: er volledig voor willen gaan. Dat is de toewijding uit ons motto ‘Verbondenheid, Kracht en Toewijding’. Wat verbondenheid betreft: alleen red je het niet. ‘Kracht’ spreekt voor zich, vanwege de urenlange verplaatsingen, waarbij je veel kilometers aflegt, met een zware last op je rug. De nieuwelingen hebben op het Mariniers OpleidingsCentrum in Rotterdam weliswaar ervaren hoe het is om 4-5 uur te marsen. Hier doen we echter het dubbele en dan ook nog berg op, berg af, veelal in kou, regen en wind. Dan heb je meer nodig dan fysieke kracht; heel veel is mentaal. Het is niet alleen het verplaatsen, maar ook in staat zijn om na te blijven denken en je werk te kunnen doen. En ondanks alles positief blijven. Ook belangrijk: laat je op voorhand niet intimideren door dit gebied. Bij mensen die hier nog nooit getraind hebben merk je wel eens dat zij zichzelf onnodig veel druk opleggen en een beetje in zichzelf gekeerd raken. Bij ervaren mariniers merk je juist dat ze al oog hebben voor het grotere plaatje. Dat wil je bereiken.”

Veel gaat te voet, maar niet alles.

Uitrusting

De uitrusting van de marinier die in de bergen traint wijkt volgens Dennis niet heel erg af van het gebruikelijke KPU-pakket voor mariniers. “Wel hebben we schoenen uit de C-categorie, steviger en met een hogere schacht. En per sectie hebben de mannen een veiligheidspakket bij zich voor ernstsituaties, met een tent of andere vorm van onderkomen, lijnen, een slaapzak, een matje, een alu-deken, een brander en een kleine draagbare brancard. Mocht er iemand onderkoeld raken of op een andere manier in de problemen komen, dan kun je iemand stabiel houden en zo nodig afvoeren. Maar het belangrijkste is dat de eenheid dankzij deze middelen in staat is om zelfstandig te opereren.”