Column Commandant Zeestrijdkrachten

Zo’n 2 weken geleden zag ik de documentaire waarin mariniers het 19 jaar oude wereldrecord speedmars van de Britten verpulverden. Een waanzinnige prestatie die werd opgedragen aan hun vorig jaar overleden buddy Cas van Bakel. Ik was trots en ontroerd tegelijkertijd. Wat een kracht, wat een doorzettingsvermogen en wat een discipline. 

Het komt niet heel vaak voor dat ik televisie kijk, maar ik probeer wel altijd zo goed mogelijk op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen in de wereld. Ook het binnenlandse nieuws heeft mijn aandacht. En regelmatig lees ik iets over Defensie of over de marine. Soms gaat het dan over ontwikkelingen of gebeurtenissen die we nog niet intern gecommuniceerd hebben, omdat we het nog niet kunnen. 

We wachten dan op het juiste moment, terwijl we letterlijk door het nieuws worden ingehaald. Soms ook betreft het iets dat naar de pers is gelekt. Wat ik dan hoop, is dat ‘het lekken’ van interne aangelegenheden geen noodgreep is omdat mensen zich binnen hun groep of eenheid niet gehoord voelen. Of niet serieus genomen voelen. Want zo’n organisatie zijn we niet. Mocht u dat anders ervaren, dan mag u mij persoonlijk benaderen!

Feit is dat we niet altijd het nieuws vóór kunnen zijn. De juiste volgorde (eerst intern communiceren, dan pas naar buiten) streven we wel altijd na. Dat kan zijn via de lijn, via intranet of indien het echt urgent is met een all user mail. Maar zoals gezegd, de realiteit is vaak weerbarstiger. 

Zo werd er opeens ook veel aandacht gegeven aan het feit dat Zr.Ms. Van Speijk en Johan de Witt eerder tegen de kant gingen. Een maatregel die ik moest toepassen om aan onze uitvoeringsopdracht van de Commandant der Strijdkrachten te kunnen blijven voldoen. Het is niet zo dat er dan niet meer gevaren wordt. Het personeel van deze 2 schepen wordt verdeeld over de eenheden die opwerken voor operationele opdrachten, zoals Zr.Ms. Van Amstel en Tromp. Het is altijd pijnlijk als een (scheeps-) bemanning uit elkaar valt, maar er komt wel een mooi uitdagend vaarprogramma voor terug. En dat is ook wat waard!

Iets anders wat de gemoederen steeds meer bezig houdt is het moment waarop defensiepersoneel gevaccineerd gaat worden. De verwachting op dit moment is dat de eerste prikken gezet gaan worden in de tweede helft van deze maand. Hoeveel en welk vaccin Defensie toegewezen krijgt, is nog niet duidelijk. Voor wat betreft de vaccinatieplanning en –volgorde: die rollen we direct uit zodra de vaccins arriveren. We kunnen dan direct beginnen met prikken. Wanneer en waar u zich dan moet melden, leest u dan niet in de krant, maar krijgt u gewoon van uw commandant of afdelingshoofd te horen.

Commandant Zeestrijdkrachten

Vice-admiraal Rob Kramer