Tekst Jack Oosthoek
Foto Buddy Freeth

Nieuw Helders playcourt moet sporten aanmoedigen

x

Op het terrein van de Nieuwe Haven in Den Helder is de bouw van een multifunctioneel sportveld uit de startblokken geschoten. Begin december onthulde Commandant Zeestrijdkrachten (C-ZSK) vice-admiraal Rob Kramer het bouwbord en stak de 1e schep in de grond. Als alles volgens plan verloopt, is het court eind maart 2021 klaar. 

Het bouwbord is onthuld, de aanleg van het sportcourt kan starten. V.l.n.r.: KLTZ (LD) Roel Takes, commandant Marinebasis Den Helder, C-ZSK VADM Rob Kramer, senior-adviseur FT&S MAJMARNS Erwin Maarhuis en hoofd Geneeskundige & Personele Zorg KTZ (TA) Bart van den Heuvel.

Het playcourt biedt voor elk wat wils

Het sportveld van kunstgras, te vergelijken met een Cruyffcourt, is bedoeld als aanmoediging voor vooral militairen in Den Helder om zelf of in teamverband (meer) te gaan sporten. Met het oog op de wereldwijde maritieme operaties van dit krijgsmachtdeel, is het Commando Zeestrijdkrachten gebaat bij fit personeel. Zo biedt het naast ‘communicatiebolwerk’ Het Peperhuisje gelegen playcourt voor elk wat wils. Er is een sprinttrack, mogelijkheden om op klimrekken en met gewichten aan strength and conditioning (functionele krachttraining) te doen, ruimte voor balsporten als voetbal, volleybal en basketbal. Floor Ball kan ook. Deze sport heeft wat weg van ijshockey, maar dan op kunstgras en met plastic sticks. 

Partij basketballen? Het kan op het nieuwe playcourt.
Aan ruimte voor sprintoefeningen op het nieuwe sportcourt geen gebrek.

Langs het court komt een soort ‘hangplek’

Divers complex

Het playcourt omvat ook een survival box met klimtouwen. Daarin kunnen eveneens functionele militaire trainingen worden ondernomen. In een overdekt gedeelte staat een zogeheten HITT-container voor krachttrainingen en hangen met water gevulde bokszakken. “Het is een divers complex waarop je bijna alle sporten kunt bedrijven”, vertelt initiatiefnemer majoor der mariniers Erwin Maarhuis, senior-adviseur van de staf Fysieke Training & Sport (FS&T) van het CZSK. Ook belangrijk: langs het court komt een soort ‘hangplek’ voor toeschouwers. “Hopelijk stimuleert dit mensen die komen kijken om ook te gaan sporten”, legt Maarhuis uit. 

De aanleg van het veld staat los van de corona-pandemie

Het volgend jaar maart te openen sportcourt staat bol van de variatie.

‘Het veld wordt hoe dan ook een aanwinst’

Makkelijk toegankelijk

Het veld is overdag toegankelijk, aanmelden is niet nodig. Aangezien er bij het ontwerp veel aandacht is geschonken aan veiligheid, is er na de opening geen toezicht door bijvoorbeeld een sportinstructeur nodig. Rommel moet je trouwens zelf opruimen. “Je laat het court achter zoals je dat hebt aangetroffen”, aldus Maarhuis, die het plan ongeveer 4 jaar geleden bedacht. Nadat hij het met collega-sportinstructeurs uitwerkte, gaf de Admiraliteitsraad het groene licht. “De marine wil sport ‘ademen’ en daarom moet zij faciliteiten bieden die voor het personeel makkelijk toegankelijk zijn”, legt Maarhuis uit. De aanleg van het veld staat dus los van de corona-pandemie, maar is wel mooi meegenomen in deze tijd, waarin buiten sporten aanbeveling verdient om besmetting zoveel mogelijk te voorkomen. 

Aanwinst

Of het toegangshek van het nieuwe court in maart met een mini-feestje open zwaait, hangt af van de ontwikkelingen rond de corona-pandemie. “We verzinnen wel wat”, peinst Maarhuis. “Maar het veld wordt hoe dan ook een aanwinst.”

Het nieuw te bouwen sportcourt ligt vlak naast de steigers van de marinehaven.