x

15 | 08

Indiëherdenking 15 augustus niet openbaar 

Het definitieve einde van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden, wordt op 15 augustus herdacht bij het Indisch Monument in Den Haag. Dit staat er voor álle slachtoffers van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van het voormalig Nederlands-Indië.

De herdenking van 15 augustus wordt bijgewoond door Zijne Majesteit de Koning en minister-president Mark Rutte. De minister-president spreekt dit jaar de herdenkingsrede uit. Hij doet dit als representant van de Indische naoorlogse generatie. De oorlogsgeneratie wordt vertegenwoordigd door Aarnout Loudon, die als kleuter in een Jappenkamp zat en zijn vader verloor in de oorlog. De jongste generatie wordt vertegenwoordigd door Maddy Batelaan, een leerling van het Vrijzinnig Christelijk Lyceum, de school die het Indisch monument heeft geadopteerd.

Vanwege de coronamaatregelen is de Nationale Herdenking dit jaar niet openbaar en heeft het een aangepaste programmering. Binnen de richtlijnen kunnen helaas niet de duizenden mensen aanwezig zijn die andere jaren normaalgesproken samenkomen bij de Nationale Herdenking. De organisatie roept iedereen daarom op om, net als op 4 mei, vanuit huis de herdenking bij te wonen. Deze wordt zoals gewoonlijk live uitgezonden door de NOS.

x

11 | 08

Aangrijpende film: ‘Koopvaardij in WO-2’ 

Dat onze koopvaardij in WO-2 zware offers heeft gebracht, is vaak onderbelicht gebleven. In een aangrijpende film laat het IJmuider Zee- en Havenmuseum de verhalen zien en horen van de verschrikkingen die de bemanningen van koopvaardijschepen tijdens de oorlogsjaren ondergingen. Deze film sluit aan bij de tentoonstelling ‘Koopvaardij en Visserij 75 jaar bevrijd’. Op de zondagen in augustus en september 2020 wordt de film om 15.30 uur in de filmzaal van het museum gedraaid. De toegang tot de film in inbegrepen in het entreekaartje voor het museum, maar in verband met het beperkte aantal plaatsen in de filmzaal, hebben bezoekers alleen toegang tot de film wanneer zij vooraf via de website reserveren.Het IJmuider Zee- en Havenmuseum is op zaterdag-, zondag- en woensdagmiddag geopend van 13.00 tot 17.00 uur. Meer info: www.zeehavenmuseum.nl.

x