Deze week beginnen de meeste collega’s weer te werken. Dan is er een einde gekomen aan een aantal weekjes stoom afblazen en batterijen opladen. Met temperaturen boven de 30 graden zal het nog wel even wennen zijn. Voor onze mensen die in Nederland weer aan de slag gaan, geldt de ‘20/80’-regel (oftewel: zoveel mogelijk thuiswerken). Ook niet altijd even makkelijk, omdat de schoolvakanties nog niet ten einde zijn. 

Ikzelf heb dit jaar weer het mooie Friesland opgezocht en werk nu even vanuit mijn campingstoel op de laptop, omdat ik volgende week weer aan de slag ga. Voor de column van Alle Hens en op ons eigen intranet probeer ik iedere maand actuele- of prangende zaken bij de kop te pakken en vanuit mijn perspectief te belichten. 

Het geeft mij ook de kans om bij bepaalde vraagstukken wat duiding te geven of nuances aan te brengen. Het biedt mij tevens de gelegenheid om soms, wanneer ik daar behoefte aan heb, dilemma’s voor te leggen. Want leidinggeven aan een organisatie in coronatijd is geen sinecure. Of je nu commandant bent van een defensieonderdeel, van een onderzeeboot of bijvoorbeeld de leiding hebt over onze Directie Materiële Instandhouding. 

‘Problemen en uitdagingen lijken even niet te bestaan als collega’s ons ontvallen’

Maar alle problemen en uitdagingen die daarbij komen kijken lijken even niet te bestaan als collega’s ons ontvallen. Het is nu ruim 3 weken geleden dat vlieger luitenant ter zee 2OC (V) Christine Martens en tactisch coördinator luitenant ter zee 2OC Erwin Warnies tijdens een kustwachtpatrouille met de NH90-boordhelikopter van Zr.Ms. Groningen nabij Aruba om het leven kwamen. Nieuws wat nauwelijks te bevatten viel.

Veel van jullie zien elkaar deze week weer voor het eerst op het werk, sinds die inktzwarte dag. Of via een beeldverbinding op de telefoon of computer. Het ongeluk zal ook deze week weer veelbesproken zijn, met ongeloof en verdriet.

Volgende week ben ik op Curaçao voor de commando-overdracht van CZMCARIB, waar brigadegeneraal der mariniers Peter Jan de Vin het commando overdraagt aan zijn ranggenoot Frank Boots. Ik zal dan ook een bezoek brengen aan de Groningen. Het zal goed zijn om de bemanningsleden even te zien en te spreken. Ze hebben uitermate goed gehandeld, onder zware omstandigheden, nadat de helikopter te water raakte. Via een livestream konden deze collega’s van Christine en Erwin aanwezig zijn bij de uitvaartdiensten in Nederland. 

Ik hoop dat dit, hoe vervelend de afstand ook voelde, toch bij kon dragen aan het verwerkingsproces, dat voor ons allemaal nog maar net begonnen is. 

Steun elkaar, let op elkaar.

Vice-admiraal Rob Kramer
Commandant Zeestrijdkrachten