Tekst LTZ 2OC (SD) Joost Margés

Verslagenheid groot bij heengaan vliegende collega’s

x
Foto boven: Zr.Ms. Groningen

Wat een reguliere kustwachtpatrouille had moeten zijn, eindigde in een drama. Op de terugvlucht naar Zr.Ms. Groningen, in het zicht van de opvarenden, kwam de NH-90 boordhelikopter van het stationsschip op 19 juli bij Aruba in zee terecht. Eind vorige week oordeelde de Onderzoeksraad voor Veiligheid, na onderzoek van de zwarte doos, dat het onwaarschijnlijk is dat een technisch of mechanisch mankement de oorzaak zou vormen. Het verlies, het verdriet en de verslagenheid zijn er niet minder groot om.

Bij de crash kwamen de 34-jarige vlieger luitenant ter zee 2OC (V) Christine Martens en de 33-jarige tactische coördinator luitenant ter zee 2OC Erwin Warnies om het leven. Nadat de families van Christine en Erwin op de hoogte waren gebracht van het vreselijke nieuws, was het aan Commandant der Strijdkrachten (CDS) luitenant-admiraal Rob Bauer om het droevige nieuws in alle vroegte van maandag 20 juli wereldkundig te maken. 

Tijdens de persconferentie op het ministerie van Defensie kon de CDS gelukkig ook vertellen dat 2 andere bemanningsleden de ramp hadden overleefd. Zij waren er zelfs zonder ernstig fysiek letsel van af gekomen.

Bekijk hier de video van de ‘ramp ceremony’ op Curaçao en de aankomst van de lichamen van Christine en Erwin op Vliegbasis Eindhoven. (Video: SMJRBDAV’s Yoran Christianen, Malcolm Duregger en Robbert Harteveld)

Foto-impressie

Archiefbeeld: Op de terugvlucht naar Zr.Ms. Groningen, in het zicht van de opvarenden, kwam de boordhelikopter van het stationsschip in zee terecht. (Foto: SGTBDAV Sjoerd Hilckmann)

Commandant der Strijdkrachten LTADM Rob Bauer maakte het nieuws van de crash in alle vroegte van 20 juli wereldkundig. (Foto: MCD)

Een KDC-10 transportvliegtuig bracht Christine en Erwin vanaf Curaçao naar Nederland. Voordat de KDC-10 vanaf vliegveld Hato vertrok, nam het militair personeel op het eiland, onder wie de bemanning van Zr.Ms. Groningen, ceremonieel afscheid van de overleden collega's. (Foto: SGTBDAV Jasper Verolme)

Na aankomst op Eindhoven vond er een korte ceremonie plaats in aanwezigheid van nabestaanden, defensieminister Ank Bijleveld, staatssecretaris Barbara Visser, CDS LTADM Rob Bauer en Commandant Zeestrijdkrachten VADM Rob Kramer. Daarna zijn de lichamen van Christine en Erwin overgedragen aan de nabestaanden. (Foto: SGT Cinthia Nijssen)

Een draagploeg met 1 van de lichamen op Vliegbasis Eindhoven. Directe collega’s droegen de kisten op de schouders vanaf het KDC-10-transportvliegtuig. Militairen van de Koninklijke Marine en de Koninklijke Luchtmacht vormden een erehaag. (Foto: SGT Cinthia Nijssen)

De drijvers van de NH-90 konden niet voorkomen dat de kist uiteindelijk zonk. Inmiddels is geconstateerd dat de kist in 2 delen uiteen is gevallen op de bodem van de Caribische Zee, op ongeveer 1 kilometer diepte. Over de berging wordt overleg gevoerd tussen Defensie en civiele partijen van het publiek-privaat samenwerkingsverband 'Maritime Capacity Alliance'. Een militaire expert van de Dienst der Hydrografie neemt deel aan de onderzoeksfase. (Foto: Zr.Ms. Groningen)

Een ontroerend en fraai eerbetoon. Collega’s van Christine en Erwin ontwierpen deze badge die ter nagedachtenis aan hen gedragen wordt. (Foto: Louis Meulstee)

De luchtmacht heeft inmiddels het vliegprogramma van de NH90-helikopters hervat. De toestellen werden uit voorzorg aan de grond gehouden, maar de Inspectie Veiligheid Defensie (IVD) en de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) hebben nu geoordeeld dat het onwaarschijnlijk is dat een technisch of mechanisch mankement de crash heeft veroorzaakt. De IVD en OVV zetten het onderzoek naar de oorzaak nog wel voort. (Foto: AOO Arnoud Schoor)

x
Foto: Herman Zonderland