x

04 | 05

Uit volle borst

Op meerdere plaatsen in Nederland en in de missiegebieden wereldwijd herdacht de krijgsmacht op 4 mei de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en van latere oorlogssituaties en vredesmissies. Nadat sergeant van de Marinierskapel Jeroen Schippers het signaal Taptoe ten gehore had gebracht, volgden 2 minuten stilte. Hierna zongen de aanwezigen op de Dam in Amsterdam uit volle borst het Wilhelmus. Op de foto het koninklijk paar, met op de achtergrond de Chef Militaire Huis, schout-bij-nacht (LD) Ludger Brummelaar. Namens de krijgsmacht legde Commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Rob Bauer en zijn operationele commandanten een krans. (Foto: Paul Tolenaar)

x

20 | 04

Optredens Marinierskapel en Tamboers & Pijpers in Noorwegen

Niet alleen de operationele eenheden van het Korps Mariniers onderhouden nauwe banden met Noorwegen, ook op muzikaal gebied bestaat er al lange tijd een relatie. Tijdens de eerste Nationale Taptoe van de Noorse Strijdkrachten in 1994 waren de Marinierskapel van de Koninklijke Marine en de Tamboers & Pijpers van het Korps Mariniers enkele van de buitenlandse gezelschappen. Inmiddels vindt het tweejaarlijkse evenement plaats in de Spektrum Arena in het centrum van Oslo. 

Hier namen de muzikanten van de KM onlangs deel aan het hoog aangeschreven klank- en lichtspel, met 850 uitvoerenden uit 8 verschillende landen. Hun Mariniers Fantasia 2018 bevatte onder andere muziek van Meutgeert, Bach, Moussorgsky en Dukas en is geïnspireerd op het muzikale idee van Walt Disney’s klassieker ‘Fantasia’. Tijdens de show ging ook aandacht uit naar de Noorse UNIFIL-militairen, die 40 jaar geleden voor het eerst werden uitgezonden naar Libanon. 5.000 van hen namen samen met de taptoedeelnemers deel aan een streetparade door de binnenstad van Oslo. (Foto’s: Cees Baardman)
 

x

07 | 10

Reünie Mariniers Beroepsklassen 157 en 158

Op 7 oktober van dit jaar is het precies 50 jaar geleden dat de Mariniers Beroepsklassen 157 en 158 opkwamen op de Van Ghentkazerne in Rotterdam. Er zijn plannen om een reünie te houden in oktober. Mariniers en vlootpersoneel van de klassen 157 en 158 kunnen zich aanmelden via: lingiebels@hetnet.nl of john.sport@planet.nl.

x

10 | 04

Zilveren editie GMB-golftoernooi

Het Groot Militair Brevet (GMB)-golftoernooi wordt op vrijdag 22 juni aanstaande voor de 25e keer gespeeld. Plaats van handeling is de golfbaan van ‘Het Rijk van Nunspeet’. Inschrijving staat open voor alle (ex-)vliegers met het Groot Militair Brevet of het Marine Vliegbrevet. Alle details en het inschrijfformulier zijn te vinden op de website van het toernooi: www.gmbtrophy.nl.

x