08

Dit artikel hoort bij: Alle Hens 05

De andere kant van de medaille

Tekst Vanessa Strijbosch
Foto Phil Nijhuis

Medaille De La Defense Nationale in goud + Navy and Marine Corps Commendation Medal | Majoor der mariniers Timo

Medailles. Onlosmakelijk verbonden met de militair. Een officiële blijk van waardering. Ze vertegenwoordigen trots. Ze zijn een erkenning voor de onvoorwaardelijke inzet van de militair, soms met gevaar voor eigen leven. Elke medaille heeft een verhaal. In deze rubriek vertelt een militair over zijn of haar waardevolste onderscheiding. De andere kant van de medaille…​

“Ik wil graag dingen doen die er toe doen. En in Irak ging het echt ergens over.” Majoor der mariniers Timo was van januari tot en met juni 2017 operatieofficier binnen het Combined Joint Special Operation Task Force-Iraq. Hij stuurde een coalitie van Special Operations Forces (SOF)-trainers aan. Zij leidden Iraakse special forces op voor de strijd tegen ISIS. Hij ontving daarvoor een Franse onderscheiding en een Amerikaanse Commendation Medal.

‘Het was geen ver-van-je-bed-show meer’

Theedrinken en bordspelen

“De interactie met de Iraakse generaals was bijzonder. Ik zoek graag verbinding. Werken met internationale partners vind ik uitdagend en leuk. Dit vergt wat van je inlevingsvermogen en manier van communiceren en leidinggeven.Je kunt ervoor kiezen om af en toe te bellen óf je rijdt ’s avonds het kamp af en zoekt ze op. En ja, dat betekent dan veel theedrinken en bordspelen. Ik denk nog met veel voldoening terug aan die momenten. Het was goed voor mij als jonge majoor om te ruiken aan een grote internationale staf en daarin ervaring op te doen. We zaten wekelijks om de tafel met commandanten van de Iraakse Counter Terrorism Service. We keken continu naar het strijdveld. Doen we de juiste dingen? Kunnen we verbeteren?”

Kinder- en vrouwenleed

“Deze individuele uitzending betekende veel stafwerk, maar we kwamen ook wel buiten zoals in hartje Mosul. Dit was precies wat ik ervan verwachtte. Werkelijk alles om ons heen was kapot geschoten. Een en al ellende. Ik kan dat gelukkig rationeel bekijken. Behalve toen ik langs de vluchtelingenkampen reed. Wat ik daar zag, kwam wel binnen. Ik kan niet zo goed tegen kinder- en vrouwenleed. Dan is het geen ver-van-je-bed-show meer. Vrede is niet vanzelfsprekend. Daarin moet je investeren. Ik heb het gevoel dat ik een bijdrage heb kunnen leveren aan de strijd tegen ISIS. Indirect zorgde ook ik ervoor dat de Iraakse special forces het verschil konden maken.”

‘Ik heb het gevoel dat ik heb bijgedragen aan de strijd tegen ISIS’

Bijzondere waardering

"Toen ik hoorde dat ik was voorgedragen voor een medaille, door zowel de Fransen als de Amerikanen, was ik enorm vereerd. Ik had dat totaal niet verwacht. Dit is een hele bijzondere waardering. Niet zoveel Nederlandse militairen dragen deze medailles. Ik was hier absoluut niet op uit en ik sta zeker niet te springen om een medaille. Maar het is toch een stukje erkenning voor hard werken. Niet alleen voor mij, maar zeker ook voor Nederland. We doen mee op het hoogste strijdtoneel en leveren goed werk af. Daar kunnen we trots op zijn.”