x
(Foto: MCD)

12 | 03

‘Vooral inzetten op behoud personeel’

Het Korps Mariniers en de landmacht moeten compagnieën tijdelijk samenvoegen omdat ze die niet meer kunnen bemensen. De eenheden kunnen voorlopig volledig blijven oefenen, maar op den duur dreigt dat zich wel te wreken. Defensie heeft een personeelstekort van 13%. De krijgsmacht slaagt er tegenwoordig beter in nieuwe mensen aan te trekken, maar veel personeel vertrekt na een paar jaar. Overal zitten werkgevers te springen om personeel. Defensie spreekt van ‘een moeilijke situatie’. “We zetten nu vooral in op het behouden van personeel. We werken aan betere doorstroom en kijken of we vaker bindingspremies kunnen verstrekken. Ook willen we minder uitvallers tijdens de opleiding en minder fysieke eisen stellen aan personeel wanneer het dat niet nodig heeft.''

x

13 | 03

‘Uruzgan niet voor niets’

“De wederopbouwmissie in de Afghaanse provincie Uruzgan was niet voor niets”, stelt fotograaf en architect Jan Willem Petersen, die onderzoek deed naar de missie. Hij maakte er de tentoonstelling ‘Uruzgan Nu/Now’ over, die tot en met 18 juni te zien is in het Nationaal Militair Museum in Soesterberg. Het is 8 jaar geleden dat Nederlandse militairen vertrokken, maar de oorlog is nog steeds aan de gang. “Daarom ontstaat al snel de indruk dat de missie een mislukking was”, stelt Petersen. Hij liet z’n baard groeien, trok lokale kledij aan, leerde de lokale taal een beetje en reisde achterop een brommer wekenlang door Uruzgan. Op zoek naar projecten die door de Nederlanders zijn opgezet en het resultaat ervan. “Van sommige projecten is inderdaad niets over. Zoals de meisjesschool in de Dorafshan-vallei; dat is een ruïne. Maar de technische school in Tarin Kowt is een groot succes. Daar zijn honderden mensen opgeleid tot bijvoorbeeld elektricien. In de tentoonstelling staan deze projecten centraal.”

x

13 | 03

Oproep reünie Mortiersectie Curaçao

Heb jij in 1968 in Suffisant (Curaçao) bij de Mortiersectie gezeten? Dan zijn wij naar jou op zoek. Op woensdag 6 juni 2018 komen die ‘morseccers’ in de Van Braam Houckgeestkazerne in Doorn bijeen. Na 50 jaar hopen we, op een voor allen bekende plek, ook met de nog niet gevonden mariniers een fijne middag te hebben. We zijn onder andere op zoek naar: Henk de Jong, Koos Vos, Rob Meijer, Piet Vink, Onno Scherpenzeel, Tony Nieuwenhuis, Hylkema, Christen en Gerets of Gerards. Ben jij of ken je deze mensen? Neem dan contact op met Fred van Bochem of Arie Teunissen. Dat geldt natuurlijk ook voor alle niet genoemden, waarvan we de namen niet meer weten, en die ook korter of langer in 1968 in barak 4 verbleven bij de Mortiersectie. Meld je aan vóór 15 mei, voor deze (voorlopig laatste) reünie via: fredbochem@yahoo.com, tel. 06 - 45 95 76 06 of: arieteunissen47@gmail.com, tel. 0318 - 41 73 93.

x

07 | 04

15e Wisselmeren/Nieuw Guinea-reünie

Voor oud-mariniers en voormalig vlootpersoneel, dat in de periode 1950-1962 gediend heeft in het voormalig Nederlands-Nieuw Guinea is er op zaterdag 7 april 2018 een reünie. Locatie: Kumpulan van Bronbeek, in Arnhem. Degenen die op eerdere reünies aanwezig waren, hebben reeds een uitnodiging ontvangen of krijgen die nog. Voor anderen geldt: aanmelding en info bij Th. J. H. Giesen, tel. 046 - 442 47 04 of wisselm.nng@home.nl.

x

13 | 03

Gezocht: Tom van Paassen

René Leyds zoekt contact met Tom van Paassen uit Bussum of vliegeniers die gevlogen hebben of contact hadden tijdens zijn opleiding met Willem Johannes Leyds (overleden op 27 mei 2014 ). Hij was vliegenier bij de marine in 1943-1944. Zijn opleiding kreeg hij bij de RAF in Engeland en in Amerika. Hij heeft gevlogen bij 320 en/of 321 (Dutch) Squadron RAF, onder andere op het tot vliegdekmoederschip omgebouwde koopvaardijschip Mocona. Graag contact opnemen met René Leyds, via leyds.rene@gmail.com of +33 - 6 28 90 76 25 (Frankrijk). U kunt ook contact opnemen met N. Baan via: nbaan@kpnmail.nl. (Foto: collectie NIMH)

x

Boeken 13 | 03

900 'blauwe hap'-recepten

Voor ‘Selamat Makan’ verzamelde oud-marineman Wouter Rademakers ruim 900 kenmerkende 'blauwe hap'-recepten. Het is een enorm uitgebreid boek vol authentieke gerechten. Van simpele nasi tot complete rijsttafel; een must have voor iedere liefhebber van de Indonesische keuken. Na de soevereiniteitsoverdracht van Nederlands-Indië keerden tienduizenden militairen terug naar Nederland, die tijdens hun diensttijd heel wat lekkere gerechten hadden leren kennen. Bij de marine wordt nog steeds op woensdag de befaamde Indische rijsttafel geserveerd. Auteur Wouter Rademakers diende decennia lang bij de marine en was lange tijd in Nederlands-Indië gestationeerd. Zijn boek is het resultaat van 35 jaar verzamelen en uitproberen van recepten. ‘Selamat Makan – De Indonesische keuken’, door Wouter Rademakers, uitgeverij Edicola Publishing, hardcover 350 pagina’s, prijs: € 25,- (ISBN: 978-949-2500-663).

x