02

Dit artikel hoort bij: Alle Hens 03

IJskoude training hot item

Tekst RITM Jessica Bode
Foto SM Eva Klijn | video: Paris Hidden

Mariniers trainen tegen risico's Rusland

Met toenemende Russische activiteit in het Noordpoolgebied neemt het belang van de jaarlijkse Arctic Movement Survival Course in Noorwegen sterk toe. Het oefenscenario van de ijskoude wintertraining sloot hier de afgelopen 3 maanden dan ook naadloos op aan: optreden tegen Nordvestia, de codenaam voor Rusland.

De arctic training is al sinds 1971 bedoeld om mariniers te leren leven, overleven en zich te verplaatsen in diepvrieskou. Maar de oefening in de Noorse Lofoten kwam dit jaar in een ander perspectief. Volgens commandant 2 Marine Combat Group luitenant-kolonel der mariniers Harro de Vries wordt ook solidariteit met de NAVO-partners getoond.

De wintertraining is ook steeds meer bedoeld om solidariteit met de NAVO-partners te laten zien.

‘Zapad’

Na de Koude Oorlog en de val van de Berlijnse Muur in 1989, namen de militaire spanningen tussen de NAVO-landen en de Sovjet-Unie snel af. Militaire oefeningen kregen een andere dimensie en waren minder gericht op het mogelijke gevaar uit Rusland. Door de opstelling van president Vladimir Poetin, de laatste jaren, lopen de spanningen weer op. Zo werd vorig jaar tijdens de grootschalige Russische oefening 'Zapad' een offensief tegen de NAVO gesimuleerd.

Zapad

Zapad (Russisch voor ‘het Westen’) ging volgens de Russen om een antiterrorisme-oefening, maar de Duitse krant Bild meende dat het werkelijke scenario draaide om een snelle inname van de Baltische Staten. Gevolgd door een missie tegen onder meer Duitsland en Nederland. Deze oefening leidde tot onrust binnen de NAVO, omdat er geen waarnemers werden toegelaten. Bovendien werd getraind in Wit-Rusland en vlakbij de grens met Estland en Litouwen.  

Inlichtingenmissies

“Op 60 kilometer van de Noorse grens ligt een druk oefengebied van een Russische brigade; én we constateren meer inlichtingenmissies”, benadrukt overste De Vries. “Er liggen ineens Russische vissersboten vol antennes in het Noorse Harstad en sommige dames daar zijn wel érg geïnteresseerd in het werk van onze militairen. We verwachten geen problemen, maar we willen wel laten zien dat de NAVO-partners elkaar steunen en over voldoende capaciteit beschikken.”

Mariniers verplaatsen de gehele training ‘derdelijns’ op ski’s.

IJsvrije scheepvaartroute

Door opwarming van de aarde, dreigt er binnen afzienbare tijd een ijsvrije scheepvaartroute te ontstaan door de Noordelijke IJszee. De Russen hebben interesse in dit gebied. De poolregio heeft belangrijke olie- en gasvoorraden en biedt (ijsvrij) een gunstige route van Azië naar Europa.
Daarom stond tijdens de arctic training de afgelopen 3 maanden een scenario centraal, waarbij vijandelijke troepen uit Nordvestia voet aan de grond proberen te krijgen in Noorwegen. Het Korps Mariniers moest die aanval in het nog noordelijker gelegen Elvenes, onder leiding van de Noren, afslaan.

Slapen in een tentje onder de sterren of onder slechts wat dennentakken. Survivallen in het koude Noorwegen is pittig.

Stevig trainen

Hoe belangrijk de achterliggende gedachte van de wintertraining ook is, het gaat de mariniers vooral om de oefening. Iedereen kan een weekje in de kou wel aan, maar een langdurig verblijf bij minstens -15 graden Celsius is een ander verhaal. Wekenlang dompelen de mariniers, en enkele mannen en vrouwen van de vloot, zich onder in de wereld van ijzige kou, felle wind, meters sneeuw en dikke lagen ijs. 

Het uitgraven van een snowshelter kost wat tijd en moeite, maar eenmaal in de grond is het een ‘behagelijke’ 0 graden.

De training begint nog relatief rustig met een theorieweek en slapen in ruime tenten. Maar dat comfort wordt steeds iets verder afgebouwd. Het bekende wakskiën komt aan bod en er moeten noodshelters en brushwoods gebouwd worden. “De kou kan je hele functioneren beïnvloeden; we moeten winterhard worden”, reageert marinier 1 Dennis.

Ranggenoot Jeroen voegt daaraan toe: “Het is een mooie ervaring. Op onze brushwood ben ik het meest trots. Die hadden we goed gebouwd. Je moet hier met weinig kleding en voedsel overnachten. Lekker een visje bakken, lepeltje-lepeltje liggen…”, lacht hij. De snowshelter bouwen, vond hij lastiger. “Je wordt vochtig en koud van het graven en je kunt niet even snel iets drogen. Daar moet je mee leren omgaan.”

Winter- en jungletraining

Volgens de commandant van 2 Marine Combat Group zijn de verschillen tussen bijvoorbeeld de winter- en jungletraining klein. “Je leert vaardigheden die je overal ter wereld kunt toepassen. Onder erbarmelijke omstandigheden overleven en vechten. De training is ook goed voor het groepsproces en het is een mooie voorbereiding op uitzendingen.”

Opbouw

De Arctic Movement Survival Course bestaat uit 4 onderdelen. Het begint allemaal met een theorieweek, gevolgd door 3 veldweken. Hierin komen onder meer (wak)skiën, werken met lawine-zoekapparatuur, oriënteren bij duisternis en jezelf warm houden aan bod. Daarna staat een week schiettraining op het programma en de arctic training wordt afgesloten met een eindoefening. Mountainleader sergeant Dennis is blij met de opzet. Het valt hem op dat de focus nu veel meer op instructie ligt, dan tijdens de 5 keer dat hij eerder meedeed. “Als er fouten worden gemaakt, mag dat afgestraft worden. Maar het is veel belangrijker dat ze ervan leren en uiteindelijk over de juiste vaardigheden beschikken.”