Tekst Vanessa Strijbosch
Foto SM Maartje Roos

Winnaar ‘Idee van Purple Nectar’ en KIXS ontwikkelen verder

Hij wil liever niet zo gezien worden, maar duikinstructeur sergeant Johan Schilder is de ‘Willy Wortel’ onder de marineduikers. Hij bedacht een slim oplaadstation voor accu’s van communicatiezenders. Onder de doopnaam Diver Underwater Communication Charger (DUCC) won hij de 1e prijs op het jaarlijkse Defensie innovatieplatform Purple Nectar. “Bestel er meteen maar 50”, grapte juryvoorzitter vice-admiraal Arie Jan de Waard (Directeur Defensie Materieel Organisatie) bij de prijsuitreiking. Tijd om de uitvinding in de praktijk te testen. “Dit kan niet kapot.”

Na een lange dag duiken een kookwekkertje zetten om accu’s op te laden. Of, voor de zoveelste keer een duik onderbreken omdat de communicatiezender niet werkt. Frustrerende zaken voor duikinstructeur Schilder. Daarvoor moest een oplossing zijn, bedacht hij. De duikinstructeur ging aan het werk. Een ogenschijnlijk simpele koffer met groene en rode lampjes en stekkers is het resultaat.

Door het slimme oplaadstation hoeft de duiker niet meer bang te zijn dat zijn zender kapot gaat of dat een duik afgebroken wordt vanwege communicatieproblemen.

Overbelasting

“Ik kwam op het idee naar aanleiding van een aantal gebreken die ontstonden door verkeerd opladen van de accu’s van onze onderwater communicatiezenders”, begint Schilder te vertellen. “Voorheen werd de zender na het duiken als het ware ingeplugd op de oplader en stond die te lang onder stroom. De batterijen gingen daardoor verloren door overbelasting. Met als gevolg dat we geen communicatiemiddelen hadden onder water en de duiken afgebroken moesten worden.” Dat is niet alleen een veiligheidsprobleem, maar bovendien een flinke kostenpost voor Defensie. De dure accu’s zijn immers niet meer bruikbaar.

De slimme laders schakelen automatisch uit na 4 uur laden. Hierdoor raken de accu’s niet overbelast en gaan ze veel langer mee.

Slimme laders

Met een budget van 1.250  ging Schilder aan de slag. “Ik maakte eerst een prototype van hout en goot deze daarna in de juiste vorm.” De duikinstructeur betrok het Marine Innovatie Cluster van de afdeling DMI erbij. Een slimme zet, want stagiair Max Nijpels wist wel raad met het idee. “We hadden speciale laders nodig die automatisch stoppen na 4 uur laden. Na lang zoeken hebben we ze gevonden”, glundert Nijpels nog zichtbaar van trots. “We bestelden er 14 en bouwden deze in. Ik programmeerde printplaatjes die er voor zorgen dat er groene en rode lampjes oplichten. Hierdoor kunnen we het laadproces monitoren. Èn, de slimme lader schakelt automatisch uit zonder de accu te overbelasten. Precies wat we wilden.”  

SGT Johan Schilder en stagiair Max Nijpels mogen trots zijn op hun uitvinding. Ze wonnen er een prijs van € 55.000 mee.

‘Ik had helemaal geen zin om dit aan de grote klok te hangen’

Kroon op het werk

Het lijkt een simpel verhaal. Toch kostte dit het duo nog veel hoofdbrekens. Schilder: “De tijd was de grootste uitdaging. Ik had eerst helemaal geen zin om dit aan de grote klok te hangen. Ik wilde slechts een koffer voor mezelf maken. Ik ben blij dat we hebben doorgezet. En dan de 1e prijs winnen op een innovatieplatform is natuurlijk een megakroon op je werk.”

Communicatie onder water is een ‘must’ binnen de duikwereld. Er moeten 14 nieuwe exemplaren komen, zodat alle duikende teams binnen Defensie het systeem kunnen gebruiken.

Versie 2.0

Schilder won  55.000 euro ontwikkelbudget. Hij heeft de smaak te pakken en wil het prototype doorontwikkelen. “Versie 2.0 gaat er komen”, stelt hij. Dit keer met hulp van een werkgroep bestaande uit afgevaardigden van het Kenniscentrum Duiken, de afdeling Kennis, Innovatie, Experimenten en Simulatie (KIXS, het innovatiecentrum van de DMO), de Defensie Duikschool, de DMI en de MATLOG-organisatie. Er moeten 14 nieuwe exemplaren komen, zodat alle duikende teams binnen Defensie er gebruik van kunnen maken.