06

Dit artikel hoort bij: Alle Hens 03

Alle Lens

Tekst Arthur van Beveren

Beelden met een verhaal, uit de wereld van de Koninklijke Marine. Een selectie ervan staat vanaf nu in Alle Lens, de fotorubriek van Alle Hens. Foto’s kunt u ook zelf aanleveren via: redactie@allehens.nl.

Mariniers in het Noorderlicht

"Mijn zoon is op dit moment met vele collega's in Noorwegen, waar de wintertraining plaatsvindt; hij stuurde deze foto", schreef een lezer onlangs. "Mooi silhouet van een Viking met op de achtergrond het befaamde Noorderlicht." Met dank voor de inzending!

Nieuwe beschermvrouwe Zr. Ms. Vlaardingen

Zr. Ms. Vlaardingen heeft een nieuwe beschermvrouwe. Tijdens een speciale ceremonie werd Olga de Boer-de Snaijer op 11 maart in Amsterdam geïnstalleerd, 30 jaar nadat haar moeder het schip in 1988 doopte. Die mocht dat doen vanwege haar verzetsdaden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Rechts: LTZ 1 Jur van Kasteren, commandant Zr. Ms. Vlaardingen (Foto: Paul Tolenaar)

Meer, meer, meer in Mariniersmuseum

Meer collectiestukken, meer wapens en vooral meer te doen. De vaste opstelling van het Mariniersmuseum in Rotterdam is helemaal vernieuwd. Het museum luisterde voor de herinrichting goed naar de wensen van de bezoekers. Kinderen kunnen een hindernisbaan op of in de touwen hangen, om te voelen hoe het is om marinier te zijn. (Foto: Louis Meulstee)

SNMCMG1 does Amsterdam

Het NAVO-vlootverband Standing NATO Minecounter Measures Group 1 maakte afgelopen week een tussenstop in Amsterdam. De Nederlandse mijnenjager Zr.Ms. Vlaardingen ontving de collega's op de Noordzee en begeleidde hen als gastheer naar de hoofdstad. Kort daarvoor hadden de opvarenden nog een vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog tot ontploffing gebracht op de Noordzee. (Foto: KM)

Franse medaille voor majoor der mariniers

Majoor der mariniers Timo ontving op 27 februari de Médaille de la Défense Nationale in goud. Timo was van januari tot en met juni 2017 operatieofficier binnen de Combined Joint Special Operation Task Force Iraq. Hij stuurde een internationaal team van Special Operations Forces-trainers aan. Zij leidden Iraakse SF'ers op voor de strijd tegen ISIS. 'Dankzij zijn inzet en professionaliteit was de afstemming met de Franse strijdkrachten optimaal, wat weer bijdroeg aan het niveau van de Iraakse troepen.' Aldus de Franse verklaring. (Foto: Phil Nijhuis)

Zeemanschap trainen op het droge

De Poolster is de nieuwste aanwinst van de Nederlands Belgische Operationele School. De zeemanschapstrainer zorgt ervoor dat nautische opleidingen minder afhankelijk zijn van varende eenheden en van trainingsfaciliteiten in Zuid-Engeland. Met de reusachtige oefenopstelling op schiereiland Harssens, in Den Helder, traint men zeemanschap nu ook op het droge, dicht bij huis. (Foto: John van Helvert)

Tokkelen vanaf de Hef

Mariniers-in-opleiding kregen afgelopen week de Final Exercise voor de kiezen. Hier tokkelt een van hen naar beneden vanaf de Hef, de beroemde brug in Rotterdam. Op de vrijdag kwamen de hondsvermoeide mannen de poort van de Van Ghentkazerne binnen, om de felbegeerde baret op te halen. Zij werden opgewacht door snikkende moeders, zussen en vriendinnen en door vaders, broers en vrienden die zich vooral groot hielden. (Foto: Jasper Verolme)