Tekst Vanessa Strijbosch
Foto SGT Hille Hillinga

Korps Mariniers start innovatiecompetitie

Menig medewerker zal het zich wel eens afgevraagd hebben: kan dat niet anders of beter? Het Korps Mariniers geeft een platform aan iedereen die een verbeteringsvoorstel denkt te hebben voor CZSK. “We kunnen wachten op innovaties van buiten de poort òf we kunnen het zelf bedenken.”

Majoor der mariniers Franco Achtien.

De beste ideeën zijn vaak het simpelst. Majoor der mariniers Franco Achtien gelooft daar heilig in. “Bij innovatie denk je vaak aan wereldschokkende technologieën. Wij geloven dat innovatie juist in de kleine dingen zit.” Samen met de Innovatieraad van het Korps Mariniers bedacht Achtien de innovatiecompetitie.

Dit roept direct een associatie op met ‘Het beste idee van Nederland’. Hebben jullie je erdoor laten inspireren?

“In zekere zin wel. Ik denk dat er binnen CZSK en Defensie een continue behoefte is om te verbeteren. Er zijn altijd heel veel goede ideeën geweest, maar in de afgelopen jaren waren de processen nog te stroperig of was er geen budget. De ideeën kwamen er niet doorheen. We hebben nu de tijd mee. We hebben budget en mogelijkheden om een serieus platform te bieden. En, door er een competitie-element aan te verbinden, maak je het extra aantrekkelijk.”

‘We hebben budget en mogelijkheden om een serieus platform te bieden’

Hoe werkt deze innovatiecompetitie?

“Alle inzendingen worden beoordeeld. Dat gebeurt door de Innovatieraad van het Korps Mariniers. Daarin zitten mensen van divers pluimage. Zij vertegenwoordigen zowel de lijn als de kennisinstituten. De beste inzendingen gaan we uitwerken. De bedenkers krijgen hulp van een begeleider en een coach. Na het zomerverlof kiezen we uiteindelijk de beste 2 ideeën. Deze worden gepresenteerd tijdens de studiedagen van het Korps Mariniers.”

Is elk idee welkom?

“Absoluut. We nemen alles serieus. Wat we met deze competitie willen bereiken, is dat de winnende ideeën ook daadwerkelijk gebruikt gaan worden. We kijken in het bijzonder naar innovaties die binnen een jaar uitgewerkt kunnen worden tot prototype.”

Eén van de inzendingen: oplossingen voor werving & behoud van personeel.

Dus het winnende idee wordt hoe dan ook toegepast?

“Jazeker. Innovatie staat hoog op de agenda. Binnen CZSK is hier budget voor vrijgemaakt. De Admiraliteitsraad heeft haar fiat gegeven. De voorzitter van de Innovatieraad is Commandant Korps Mariniers. Dit wordt breed gedragen binnen de organisatie.”

Met wat voor ideeën komen mensen zoal naar voren?

“We hebben inmiddels 8 inzendingen binnen. Heel divers: van oplossingen voor werving & behoud van personeel tot aan milieuzorg. Er zit van alles tussen. We staan er versteld van. De ideeën zijn zeker niet beperkt tot het operationele domein.”

Ideeën beperken zich niet tot het operationele domein.

Wat gebeurt er met de ideeën die niet winnen?

“Die gaan we ook uitwerken; ze doorlopen feitelijk hetzelfde traject. Het betekent dus niet dat de rest van de inzendingen in de lade verdwijnen.”  

Eeuwige roem voor de winnaar? Of is er ook een prijzenpot?

“Er is geen geldprijs. Maar het hoeft ook geen vrijwilligerswerk te zijn. Er zit wel degelijk een beloningsaspect aan. De winnaars krijgen een aanbevelingsbrief van Commandant Korps Mariniers. Dat kan een mooi duwtje in de rug geven. Én ze krijgen de mogelijkheid tot het volgen van een opleiding.”

Ook een goed idee?

U kunt uw idee nog tot begin april kwijt via de e-mail: innovatie.marns@mindef.nl of bij de innovatiebegeleider binnen uw eigen eenheid. De namen van de innovatiebegeleiders worden binnenkort bekend gesteld.