William ‘Bill’ Ramakers, de laatste oud-marinier van de strijd om de Maasbruggen, overleed vorige week op 95-jarige leeftijd in zijn woonplaats London, Canada. Als 17-jarige marinier vocht Bill in de  meidagen van 1940 dagenlang, zij aan zij met zijn kameraden op de Maasbruggen in Rotterdam, tegen de Duitse invasiemacht. Vanwege hun standvastige verzet kregen onze mariniers van de Duitsers de bijnaam ‘die schwarzen Teufel’: de Zwarte Duivels. ​

‘Wij kennen de prijs van de vrijheid en nemen vrede en veiligheid niet voor lief’

Voor mij staat Bill symbool voor onze krijgsmacht. Voor alles waar wij voor staan. Voor de intrinsieke motivatie die ik keer op keer voel als ik praat met ons personeel. Voor de gedrevenheid, betrokkenheid, teamgeest en kameraadschap. Voor mensen die het verschil willen maken voor Nederland. Die bereid zijn te vechten voor onze vrijheid. Want voor ons is vrijheid iets waarmee we dagelijks bezig zijn. Waar we ons continu voor inzetten. Hiervoor zijn militairen gesneuveld, ook in onze recente geschiedenis. Wij kennen de prijs van de vrijheid en nemen vrede en veiligheid niet voor lief. Het is iets wat wij dag en nacht bewaken en onderhouden.

De wereld heeft na de Tweede Wereldoorlog nog geen dag zonder oorlog gekend. Oorlog is van alle tijden en van alle plaatsen, blijkt keer op keer. Dat betekent dat wij waakzaam blijven en bereid zijn onze vrijheden te verdedigen. Dat geldt voor nu en voor de toekomst. Zowel dicht bij huis als ver weg – in Nederland, in Europa - of waar dan ook ter wereld waar wij vrede en veiligheid kunnen dienen. Waar jarenlang de focus lag op handhaving van de internationale rechtsorde, zie je nu een accentverschuiving naar onze primaire hoofdtaak: de verdediging van ons eigen en bondgenootschappelijk grondgebied. 

Deze accentverschuiving leidt tot hernieuwde aandacht voor het hogere geweldsspectrum en onderstreept het belang van combattanten zoals fregatten, onderzeeboten en mijnenjagers. Het onderstreept het belang van ons Korps Mariniers dat als initial entry force het vermogen heeft om – vanuit zee – als eerste voet aan de grond te krijgen. Dat wereldwijd als lichte infanterie snel inzetbaar is, binnen het gehele geweldsspectrum volgens het first in, first out-principe, met een minimum aan uitrusting en minimale logistieke ondersteuning. Voor die inzet stellen wij ons gereed.

Daarom is het belangrijk dat wij blijven herdenken. Dat we mannen zoals Bill, die keihard voor onze vrijheden hebben gevochten, niet vergeten. Zij hebben ons de kans gegeven om vrijuit te kunnen spreken, te lachen en te reizen. Zij gaven ons de kans om in vrijheid te leven.

Vice-admiraal Rob Kramer

Commandant Zeestrijdkrachten