Tekst Robert den Hartog en eerste luitenant Johanna van Waardenberg
Foto archief

In 7 stappen onderofficier

Bent u marechaussee der eerste klasse met een fase II aanstelling? Dan kunt u tot 1 februari 2015 reageren op de uitvraag voor de Leergang Algemeen Opsporingsambtenaar (LAO). Na het succesvol afronden van de LAO wordt u bevorderd tot wachtmeester. Niet iedereen kan doorstromen. Er zijn aanmeldingsvoorwaarden en er is een beperkt aantal opleidingsplaatsen. Hieronder staat in 7 stappen uitgelegd wat u precies moet doen en leest u 2 reacties van succesvolle collega's die u voorgingen. 

Meer informatie over de uitvraag voor de LAO kunt u vinden op het intranet van de KMar. De site is te bereiken via de homepage, middelste kolom onder het kopje 'uitgelicht'.

x

U heeft belangstelling voor de LAO en wilt vervolgens functies vervullen op het niveau van wachtmeester? Voorwaarde om toegelaten te worden tot de LAO is onder andere dat u marechaussee-1 bent en op 1 februari 2015 een fase II-aanstelling hebt.

x

De sectie Loopbaanbegeleiding organiseert diverse bijeenkomsten om u te helpen bij de voorbereidingen op uw sollicitatie. Deze staan in het teken van de opbouw van een doorstroomdossier. Wanneer die bijeenkomsten precies worden gehouden, kunt u vinden op de P&O-website van uw district.

x

U maakt of actualiseert uw doorstroomdossier. U mailt het complete doorstroomdossier naar de sectie P&O-advies van het district waar u bent geplaatst. 

04

Er is in 2015 maar 1 moment waarop de selectieprocedure voor de LAO wordt doorlopen, namelijk 1 februari. Als u het doorstroomdossier voor 1 februari aanlevert, wordt uw aanvraag in behandeling genomen. De e-mailadressen waar u uw dossier heen kunt sturen staan op het intranet.

x

De districtscommandant neemt uw belangstelling in beschouwing, maakt een ranking en houdt daarbij rekening met het aantal beschikbare plaatsen en de kwaliteit van uw doorstroomdossier. Tenslotte biedt hij zijn ranking en de dossiers aan het hoofd Loopbaanbegeleiding aan. 

x

Het Hoofd Loopbaanbegeleiding selecteert de marechaussees naar aanleiding van de voordracht van de districtscommandant en beslist of u wordt toegelaten tot de LAO. Uw districtscommandant stelt u op de hoogte van de uitslag. 

x

Als u bent toegelaten tot de LAO stroomt u in na de AMBV. De opleiding duurt in totaal 31 weken (inclusief vakantie). Rondt u de opleiding succesvol af dan wordt u geplaatst op een functie als wachtmeester en tevens bevorderd. Op dat moment start een nieuwe looptijd in rang van 10 jaar. 

Zij gingen u voor
Wmr Robin van Staden

'Verstandige keuze'

"Ik wilde graag als opsporingsambtenaar bij de brigade Zuid-Holland werken. Als marechausseebeveiliger kon dat niet, vandaar mijn keuze om wachtmeester te worden. In september heb ik de opleiding in Apeldoorn afgerond. Het is geen opleiding die je met 2 vingers in je neus kunt doen. Het is best intensief en veel werk. Direct daarna kon ik als algemeen opsporingsambtenaar bij de brigade aan de slag. Voor mijn toekomstige loopbaan is dit een verstandige keuze geweest. Mijn huidige functie heeft een uitgebreider takenpakket. Ik kan nu meer de diepte in en mezelf verbreden. Als marechaussee hield ik me op Schiphol alleen bezig met grensbewaking. Na 8 jaar werd het voor mij tijd om verder te kijken en mezelf te ontwikkelen."

Wmr Nick Beemsterboer

'Logische vervolgstap'

"De keuze om wachtmeester te worden is een logische vervolgstap als je graag bij de KMar wil blijven werken. Fase 3 bereik je niet zonder jezelf verder te ontwikkelen binnen de organisatie. Het grootste verschil met mijn rang als marechaussee is de opsporingsbevoegdheid. In het verleden kon ik enkel mensen staande houden en overdragen. Als wachtmeester kan ik nu zelf aanhouden en afwikkelen. Daarnaast kan ik nu ook op veel meer functies solliciteren. Ik ben nog via het oude systeem bevorderd. Daarbij hoorde een opleiding van 2 jaar. Ik heb veel gehad aan mijn praktijkervaring als marechaussee, hierdoor kon ik makkelijk meekomen met de lessen."