09

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 10

200 jaar KMar in beeld

Motorklas

Een jaar lang heeft de redactie van KMarMagazine, vanwege het 200-jarig bestaan van de KMar, historische foto's gepubliceerd. Dit is de negende en tevens laatste serie van 5 foto’s, voorzien van een korte beschrijving. De redactie wil alle inzenders hartelijk bedanken voor hun bijdrage.

De eerste foto komt uit een ingezonden serie van Jan van Putten. Zijn vader, wachtmeester Jan van Putten, staat uiterst rechts op de afbeelding. De foto is gemaakt in de periode 1953-1959. Van Putten was toen motorinstructeur en leidde de aankomende marechausseemotorrijders op. Behalve opleidingen gaf Van Putten ook dikwijls motordemonstraties.

Mannenkoor

Gerrit den Braven stuurde een foto in van het Mannenkoor Koninklijke Marechaussee. De foto is gemaakt in de AVRO-studio tijdens een zangconcours. De opnames vonden plaats in het voorjaar van 1965. Het Mannenkoor dat in 1952 werd opgericht behaalde enkele verdienstelijke resultaten bij concours. Tegenwoordig heeft de KMar geen eigen Mannenkoor meer.

Wachtmeestercursus 1948

Henk Oosting vond in zijn archief een foto van de wachtmeestercursus uit 1948. Een uniek plaatje zoals hij zelf zegt. Op de foto staat de 2de sectie, 3de peloton van de opleiding onderofficier. De foto is op de Generaal van Haeftenkazerne in Apeldoorn gemaakt. Tegenwoordig worden alle opleidingen op de Koning Willem III-kazerne, het huidige Opleidings-, Trainings- en Kenniscentrum KMar, in Apeldoorn gegeven.

Foutje bedankt

Jeroen Rouma, die in 1984 bij de KMar werkte, laat met zijn ingezonden foto zien dat er tijdens het werk ook weleens iets niet helemaal goed gaat. “Soms gaat er ook bij de besten iets mis”, schrijft hij met een knipoog. De foto is genomen in 1984 tijdens oefening Spearpoint. De oefening speelde zich af in de omgeving van het Duitse Goslar. Troepen van 4 nationaliteiten deden mee, waaronder de 41ste Pantserbrigade van de landmacht.

120 jaar 1e Divisie KMar

De laatste foto is van voormalig wachtmeester-1 H.A. Basten, tegenwoordig archivaris bij het Marechausseemuseum in Buren. Hij licht toe dat op de foto kapitein F.J.J.F.M. van de Kroon de dagorder van Commandant 1e Divisie KMar aan het personeel van het district Breda voorleest op de Galderse Heide. Dit deed hij ter gelegenheid van het 120-jarig bestaan van de 1e Divisie.