Bamako, Mali

"Ik ben als een van de Individual Police Officers (IPO's) uitgezonden naar Mali. Behalve de militaire bijdrage levert Nederland namelijk ook politiecapaciteit aan de VN-vredesmissie MINUSMA (United Nations Multidimensional Integrated Stabilisation Mission). Ik werk voor de United Nations Police (UNPOL) binnen de Staf van MINUSMA. Ik ben 1 van de IPO's die op een strategische functie zit; uitgeleend door UNPOL aan de Staf van de Special Representative of the Secretary-General en tewerkgesteld als analist bij het Joint Mission Analysis Centre (JMAC).

x

Bij JMAC worden strategische analyses gemaakt aan de hand van informatie die via netwerken binnenkomt. De analyserapporten worden tot in New York gelezen, zij zijn belangrijke input en hebben invloed op de gekozen koers van de missie. JMAC bestaat uit een Staf en 3 zogenoemde cellen met hun eigen specifieke domein: politiek, terreur en georganiseerde misdaad en gewapende groeperingen. Ik ben chef van de laatste cel.

x

Ons team analyseert de situatie in Noord-Mali met de focus op de gewapende groeperingen. Binnenkort ga ik het gebied in om wat meer beeld en geluid te krijgen bij de situatie. We hebben in delen van Mali momenteel te maken met toenemende spanningen, maar er worden ook vredesbesprekingen gevoerd in Algiers over de toekomst van het land. In Bamako zijn daarnaast ook nog gevallen van Ebola geconstateerd. Er wordt veel aan gedaan om deze ziekte te bestrijden. Gelukkig lijkt het tot nu toe mee te vallen.

x

Het leven in Bamako is verder prima te doen. Er is een grote markt. De talrijke winkeltjes bestaan vaak uit een paar golfplaten met een verkoper en wat handelswaar. Je hoeft nooit ver te lopen voor je boodschappen. Samen met een collega heb ik een appartement in de stad gehuurd. Voor onze deur zaten wat Malinezen te keuvelen en ik heb ze wat van ons eten aangeboden. Dit werd heel hartelijk ontvangen. De volgende dag nodigden ze ons uit mee te gaan naar een gospelmis. Een unieke ervaring.

Ik heb de Malinezen leren kennen als een erg gastvrij en vriendelijk volk. Ook de sociale controle is hier goed. Aangezien we nu min of meer in het buurtje zijn opgenomen weet ik dat we zullen worden gewaarschuwd als ze iets meekrijgen wat voor ons belangrijk is. Hierdoor voelen we ons een stuk veiliger."

Kapitein Hans
Information Analist JMAC

Chief Cell Compliant Armed Groups