08

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 10

KMarKort

Bronze Star Medal voor Van der Kieft

Luitenant-kolonel Robert van der Kieft heeft uit handen van de Amerikaanse ambassadeur Timothy M. Broas de 'Bronze Star Medal' ontvangen. De Bronze Star is de op vier na hoogste onderscheiding van de Verenigde Staten. De Amerikaanse ambassadeur speldde de medaille op in het bijzijn van CKMar, luitenant-generaal Hans Leijtens.

Van der Kieft ontving de Amerikaanse oorlogsonderscheiding vanwege zijn buitengewone verdiensten als plaatsvervanger van de veiligheidsadviseur tijdens zijn uitzending naar Afghanistan van oktober 2013 tot mei 2014.

-
lijntje

Herdenking Keienmonument

Naast de Koning Willem III-kazerne in Apeldoorn vond eind november de jaarlijkse herdenking plaats bij het Keienmonument. Bij deze herdenking worden de gebeurtenissen rond 28 november 1944 herdacht. 70 jaar geleden voerden 3 verzetsstrijders, J. 'Frank' van Bijnen, S. 'Paul' Esmeijer en H. Verschoor op 28 november een verkenning uit ter voorbereiding van de bevrijding van een aantal verzetsstrijders die gevangen zaten op de Koning Willem III-kazerne.

De verkenning leidde tot een vuurgevecht met Duitse soldaten waarbij Esmeijer om het leven kwam. Van Bijnen overleed twee dagen later aan zijn verwondingen, Verschoor overleed in 1945 in een Duits concentratiekamp. Om te voorkomen dat het bevrijdingsplan alsnog uitgevoerd zou worden, brachten de Duitsers 12 gevangen verzetsstrijders en een Amerikaanse piloot ter dood. Ter nagedachtenis aan hen is het Keienmonument opgericht waarop alle namen staan vermeld. De kazerne is na de oorlog door de KMar in gebruik genomen. Sinds begin jaren '80 worden de gebeurtenissen jaarlijks op deze plek herdacht.

-
lijntje

Boekpresentatie Politie en Marechaussee in oorlogstijd

Onlangs werd op de Koning Willem III-kazerne het boek 'In de Frontlinie' gepresenteerd, geschreven door Jos Smeets, Tommy van Es en Guus Meershoek. Het boek beschrijft het persoonlijke verhaal van 10 politiemannen en marechaussees tijdens de Duitse bezetting. Het boek vertelt voor welke lastige keuzes ze kwamen te staan, door welke motieven ze zich lieten leiden, welke fouten ze maakten en ook hoe zij dienstbaar probeerden te blijven aan de bevolking.

Eén van de bedoelingen van het boek is om in het politie- en marechausseeonderwijs te leren van de goede en foute keuzes die zijn gemaakt. Tijdens de boekpresentatie waren er diverse lezingen over de Marechaussee en politie in de oorlog. Commandant Koninklijke Marechaussee luitenant-generaal Hans Leijtens gaf een lezing over het oorlogsverleden van de Koninklijke Marechaussee en hoe de organisatie de goede en foute keuzes van toen tegenwoordig nog altijd gebruikt om ervan te leren.

-
lijntje

Minister bezoekt KMar

Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert heeft een uitgebreid bezoek gebracht aan de Koninklijke Marechaussee. De minister was na afloop enthousiast over wat ze had gezien en zei onder de indruk te zijn van het enthousiasme en de professionaliteit van de KMar-collega's.

's Ochtends begon de minister bij de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten. Daar liet zij zich informeren over de taken die de brigade uitvoert op het gebied van persoonsbeveiliging. Ze woonde een demonstratie bij van observatie- en arrestatieteams. 's Middags bracht ze een bezoek aan de brigade Brabant-Zuid in Eindhoven. De minister sprak uitgebreid met collega's van het Wodan-team dat op de luchthaven gevallen van mensenhandel en mensensmokkel probeert te herkennen. De dag werd afgesloten met een bezoek aan een MTV-controle bij de grensovergang Hazeldonk.

-
lijntje

Rectificatie: winnaars KMar-boek

Door een vergissing op de redactie zijn in de vorige editie van KMarMagazine de verkeerde prijswinnaars van het boek 'Een krachtig instrument. De Koninklijke Marechaussee 1814-2014' verschenen. De winnaars, die met naam in de vorige editie zijn gepubliceerd, krijgen desondanks wel een exemplaar van het boek toegezonden. Hieronder staan voor de volledigheid de 'echte' prijswinnaars.

De winnaars zijn: R. Dalmijn, M. Vink, S. Verlinden, M. Geel, B. van Aalst, M. Keveling, B. de Boer, A.P. ter Veer, N. van der Munnik en E. Smids.

-
lijntje